HOMEPAGE

Ornamental Pond / Hosper

07/17/2012 01:00 am ET | Updated Sep 15, 2012

Copyright Pieter Kers

Change in the estate’s function

drew up the urban and landscape master plan, a design for the land of the Hageveld estate and the (detailed) design of the ornamental lake on top of the underground car park.

Copyright Pieter Kers

The estate had previously been a seminary, and part had been used as a secondary school. Although Hageveld still had allure, the vegetation has been neglected and the Voorhuis (front section) was vacant. In 2002 the new owner wished to transform the Voorhuis into a block of (luxury) apartments. At the same time the HageveldAtheneumCollege wished to expand the Achterhuis (back section).

Copyright Pieter Kers

The spatial design of the estate is based on three concentric shells, each with an individual character. The main building forms the core, which is surrounded by the lushly-planted estate and, outside the estate, farmland. The two outer shells function as a (landscape) park.

Copyright Pieter Kers