THE BLOG
03/14/2014 08:50 am ET | Updated May 14, 2014

Warning: These 10 Phrases Destroy Your Life

Are you speaking phrases that can destroy your life? You may not realize it, but the words you speak go out into the universe and come back to you. For example, if you keep saying, "I am ugly," you may encounter people who snicker at the way your dress. Or your relatives may say, "You'd be so pretty or handsome if you'd lose 30 pounds." Is this a coincidence? Maybe. Maybe not. Whatever you put your attention on magnifies. You tune into a frequency and people and situations show up in your life that mirror back to you what you've been thinking and speaking.

Words are powerful, especially when you put emotion behind them. Think about this. Have you ever gotten mad at someone for treating you badly and said, "I hate you. I hope you trip and fall?" Unfortunately, the energy and emotion behind these statements can come back to you. Remember, what you give out comes back to you. Some refer to this as karma. But it's nothing more than you giving off a negative vibration that boomerangs back to you.

Some of you may have had others speak negatively over you. Think back to elementary, middle and high school. Did you have a teacher who said, "You won't amount to anything?" First, forgive your teacher because he or she probably had no idea his or her words could take root in your subconscious mind. Second, delete the stinky phrase from your mind. Finally, replace the phrase with a positive one such as, "I can be and do anything I want."

Below is a list of conscious or unconscious phrases that may play over and over in your mind. If you say one or more of these, stop it right now. Speak words of faith and hope instead.

10 Phrases That Destroy Your Life

1. I am stupid.
This phrase drives me nuts! Why? Because my sister had a middle-school teacher say to her, "You're too stupid to become a nurse. You're not good in math." My sister is in her late 40s and to this day, she brings up how the teacher crushed her dream. The silver lining is that she obtained a medical assisting diploma and is researching nursing programs.

Solution: Replace "I am stupid" with "I am smart." You are smart. Everyone is smart in their own way. Some are book smart, some are street smart. Some are both. You are you. No two people are alike.

2. I am not worthy.
Who told you that you're not worthy? If it was a parent, grandparent or someone else, don't listen to them. They probably felt unworthy and passed this meme on to you. You are worthy because you are you. You deserve all of the good that life has to offer.

Solution: Replace "I am not worthy" with "I am worthy of all goodness." Look around you. Do you have food in your refrigerator? Do you have more than one pair of shoes in your closet? Do you have loving relationships? Guess what? You are worthy!

3. I am alone.
You may feel alone or lonely, but there are billions of people on earth. How can you be alone? If you're not engaging with people, you may want to find out why. Go within and figure out why you feel alone. Perhaps your best friend moved away or maybe you got divorced or your partner died. Whatever the case, you don't have to be alone.

Solution: Replace "I am alone" with "I am a great friend." Find groups to join in your area. Check out your local community center and get to know people. Make new friends. You will see that you're not alone.

4. I am unlovable.
If you break up with someone or don't get along with your family members, you may believe that it's your fault. The truth is that people may come into your life, even relatives, and then leave. Think about this. Maybe their leaving is a blessing in disguise. Why? Because some people can be toxic to you. They're energy vampires that suck the life out of you.

Solution: Replace "I am unlovable" with " I am lovable and worthy of love." Do something nice for yourself such as a massage or bouquet of flowers. Love yourself first and then you'll be able to love others, too.

5. I am not good enough.
Many people feel they're not good enough for one reason or another. For example, maybe you tried opening a business and it failed. It's okay. You're not the only one who's experienced a setback. Give yourself credit for having the courage to open a business and try again. Failure is teachable moment. Learn from it and move forward with your life.

Solution: Replace "I am not good enough" with "I am good enough." Think back to a time when someone complimented you on something. Maybe your boss told you that you did a great job. See that. You are good enough.

6. I am hopeless.
You may feel like you're hopeless or are in a hopeless situation but this too shall pass. Believe it or not, you have more strength inside of you than you realize. You can change your life for the better as long as you have hope.

Solution: Replace "I am hopeless" with "I am hopeful." Even if the sun isn't shining in your area of the world take comfort that it's shining somewhere. The sun is always upon you.

7. I am broke.
You may only have $5 in your checking or savings account, but you're richer than most people in the world. If you keep affirming that you're broke, you'll continue to struggle with finances. Money, which is energy, won't be attracted to you. Figure out why you struggle. Is it a habit you learned as a child? You don't have to keep it. You can learn a new habit by saving and making money and realizing that abundance is available to you.

Solution: Replace "I am broke" with "I am abundant and abundance comes to me." The universe is expansive. Whatever you need is always available to you, if you believe it is. You must also believe you deserve it.

8. I am too old.
It seems that everyone is obsessed with youth. Why? You can't escape getting older, unless, of course, you're a vampire! If 25 years old and healthy, chances are you can live a long life. If 40 years old and healthy, you can live a long life. Quit buying into the illusion of youth. It's good for retail sales but not good for your mind, body and spirit.

Solution: Replace "I am too old" with "I am perfect just the way I am." You're as young as you feel. You can be 65 years old and have the spirit of a 25-year-old. On the flip side, you can be 25 years old and act like you're on your death bed. Embrace every stage of your life and live it to the fullest.

9. I am not talented.
Everyone has talents. Some are natural, while others are developed over time. For example, many people are natural-born leaders, while others study and learn to become leaders. Perhaps baking is your talent and your friend's is cooking. Also, you may not consider something to be a talent, i.e., organize a closet within a half hour, but it is.

Solution: Replace "I am not talented" with "I am talented and use my talents to serve and help others." Make a list of your talents and those that you'd like to develop. You have gifts and could use them for the greater good.

10. I am cursed.
What is a curse? A curse is a string of words spoken by someone with feeling to invoke or inflict harm or punishment on someone or something. Perhaps as a child, you heard your mom say, "Why did this happen to me? I swear someone put a curse on me and our family." This could have scared you and made you believe in curses. The good news is that you're an adult and can draw your own conclusions. You don't have to believe in curses.

Solution: Replace "I am cursed" with "I am blessed and protected." Take your power back and feel blessed. For example, you can probably breathe on your own without the assistance of an oxygen machine. You are blessed. If you have a job you like, you are blessed. Begin to focus and recognize the positive instead of the negative. After all, how can you be cursed with all of the good in your life?

Hit the Delete Button on the Negative Phrases in Your Mind:
Stop right now and listen the words and phrases spoken by you and those closest to you. Get a notebook or journal and write them down. You may be shocked by what you discover. You may not have realized the influence you have on your life. If you're sick and tired of being sick and tired, begin to replace 'stinking thinking' with positive thinking. What do you have to lose? Try it for 30 days and see how you think and feel about yourself and the world around you. If you stumble, don't give up. Remember, Rome wasn't built in a day. It will take time to adjust to a brighter way of speaking and thinking.