THE BLOG
12/21/2012 04:05 pm ET | Updated Feb 20, 2013

2012 Wrapup: The Week to Week News Quiz

You've survived the Mayan apocalypse, but don't rest up just yet. You've got one more trial to endure: Our year-end news quiz.

Here are some random but actual hints: They wouldn't support that union; you're it; it's partly Newsom's revenge; it's one mistake they didn't report; and it's certainly no supermajority. Answers are at the bottom of the quiz.

1) In September, President Obama and Republicans such as Wisconsin Governor Scott Walker and Rep. Paul Ryan called for the end of a strike and for the return of union members to their jobs. What was the strike?
a. Nursing staff in Wisconsin and northern Illinois hospitals
b. Wal-Mart employees protesting the early opening of stores for Black Friday sales
c. Referees in the National Football League
d. Chicago teachers

2) In mid-year, what former presidential candidate was tried but not convicted on six felony counts of violating federal campaign laws?
a. Mike Huckabee
b. Bill Richardson
c. Newt Gingrich
d. John Edwards

3) Who said he had an urge to "take a swing" at President Obama following one of the presidential debates?
a. Tagg Romney, Mitt's son
b. Mitt Romney
c. Joe Biden
d. Jim Lehrer

4) What is fivethirtyeight?
a. The nickname of a "dark money" superPAC in Arizona that tried to affect California referenda
b. The number of electoral college votes Obama secured in the November election
c. The name of political analyst Nate Silver's New York Times blog
d. The Secret Service's code name for Rick Santorum during the primary campaign

5) After failing to secure the nomination of the Green Party, comedian Roseanne Barr got the presidential nomination of what U.S. political party?
a. Libertarian Party
b. Pirate Party
c. Pail and Shovel Party
d. Peace and Freedom Party

6) The U.S. Supreme Court made its much-anticipated announcement of whether it would take on any cases regarding same-sex marriage. What did it announce?
a. It would hear California's Proposition 8 and the federal Defense of Marriage Act (DOMA)
b. It will hear DOMA and a challenge to New York's legalization of same-sex marriage
c. It refused to hear any cases, thereby allowing lower court rulings to stand
d. It will hear Prop 8 but let stand lower court rulings on DOMA

7) In January, which politician drew criticism after a photo circulated of this governor pointing a finger in President Obama's face during a contentious discussion?
a. New Jersey's Chris Christie
b. Arizona's Jan Brewer
c. Wisconsin's Scott Walker
d. Florida's Rick Scott

8) What did former Mitt Romney aide Alex Castellanos say was "the moment that probably reelected Barack Obama"?
a. Clint Eastwood's debate with an empty chair at the Republican National Convention
b. Bill Clinton's rousing speech at the Democratic National Convention
c. Obama's decision to change course and start encouraging Democratic SuperPAC donations
d. When Michele Bachmann spoke

9) Who had the best predictive record in 2012?
a. The Mayans
b. Nate Silver
c. Karl Rove
d. The Onion

10) Which of the following news organizations did not report as fact what was really made-up stories from The Onion?
a. Fox News reported The Onion's profile of Digger McWayne, who confessed to teaching Barack Obama to wage urban warfare in the 1970s
b. China's official People's Daily reported The Onion's news that North Korean dictator Kim Jong-un was the world's "Sexiest Man Alive"
c. ESPN's Stephen A. Smith responded angrily to an Onion profile of him declaring his son was old enough to be taught the birds and the bees
d. Iran's official Fars News reported the Onion's survey results that three-quarters of rural white voters would rather "go to a baseball game or have a drink with Ahmadinejad than spend time with Obama"

11) CIA Director David Petraeus resigned after he disclosed an affair with Paula Broadwell, his biographer. What was the name of her biography of the general?
a. David Petraeus: The Art of Power
b. All About Petraeus: The Inside Story of America's Greatest General
c. All In: The Education of General David Petraeus
d. Tinker Tailor Soldier Spy

12) Vladimir Putin, who was elected to his former position as Russia's president earlier this year, is famous for macho posturing photo ops. Which of the following did he not claim to do?
a. Drive 240 mph in a Formula 1 car
b. Shoot darts at a gray whale while balancing on a rubber boat
c. Co-pilot a firefighting plane dumping water on Russian wildfires
d. Swim under the Arctic ice cap in scuba gear

13) In the days following Superstorm Sandy, Chris Christie said he wept after meeting whom?
a. Newark Mayor Cory Booker
b. President Barack Obama
c. Ellen Degeneres
d. Bruce Springsteen

14) Which of the following is not true?
a. A killer in Aurora, Colorado, murdered 12 people and wounded 58 people at a movie theatre
b. A killer in Newtown, Connecticut, murdered 26 people at an elementary school
c. A killer in Oak Creek, Wisconsin, murdered six people and wounded three at a Sikh temple
d. In the immediate aftermath of the Newtown killing, support for gun restrictions in the U.S. rose to 55 percent

BONUS QUESTION) There was a lot more competition in 2012 than just Obama vs. Romney. Which of the following were not locked in battle?
a. Apple sued Samsung and attempted to block its products from the market
b. German gummy bear maker Haribo sued Swiss chocolate bear maker Lindt and attempted to stop it from selling similarly colored candy bears
c. Korean carmaker Kia sued Ellen Degeneres because of a joke she made about Kia upholstery
d. Over-the-top singer Elton John waged a media sniping war with over-the-top singer Madonna, accusing her of slighting his over-the-top singing friend Lady Gaga and calling Madonna a "[bleeping] fairground stripper"

Is that still not enough news for you? Join us in San Francisco for our next live Week to Week political commentary program at The Commonwealth Club on February 8. Also see the Week to Week website [ http://www.commonwealthclub.org/w2w ] for event dates, audio, and more.

ANSWERS: 1) c. 2) d. 3) a. 4) c. 5) d. 6) a. 7) b. 8) b. 9) b. 10) a. 11) c. 12) d. 13) d. 14) d. BONUS) c.

EXPLANATIONS OF THE HINTS: Walker and Ryan would be unlikely to support Chicago teachers, who also struck in September; Tagg, you're it; when Gavin Newsom was mayor of San Francisco, he set off a wave of marriages in the city before he was overruled, ultimately by Prop 8; Fox has not, as far as I know, reported anything about poor old Digger McWayne, whom I made up; 55 percent isn't a two-thirds majority.