THE BLOG

Featuring fresh takes and real-time analysis from HuffPost's signature lineup of contributors

John Zipperer Headshot

The Week to Week News Quiz for Friday, May 24, 2013

Posted: Updated:
Getty Images
Getty Images

If you thought we'd relax after a couple weeks of high-scandal stress, think again. There's lots in the news these days, so take our news quiz and find out how much you were paying attention.

Here are some random but real hints: There's gold in them thar fields; he said his company isn't cooking the books; a friend in deed, perhaps; and no, that's from Princess Leia. Answers are at the bottom of the quiz.

1. President Obama announced a new security policy on Thursday that would limit what?
a. Free speech
b. FBI snooping on U.S. citizens' private communications
c. Drone strikes
d. American troops in Afghanistan

2. Where will the 50th Super Bowl take place?
a. Santa Clara, California
b. Miami, Florida
c. Green Bay, Wisconsin
d. Dallas, Texas

3. According to U.S. Senate investigators, how much in international profits did Apple shelter from taxes?
a. $500 million
b. $3.5 billion
c. $20 billion
d. $44 billion

4. A mile-wide tornado devastated a suburb of what major American city this week?
a. Dallas
b. Oklahoma City
c. Kansas City
d. Des Moines

5. A 78-year-old far-right historian killed himself at the altar of what church?
a. Washington's National Cathedral
b. St. Peter's Basilica in the Vatican
c. Paris' Notre-Dame cathedral
d. San Francisco's Grace Cathedral

6. Dozens of guerrilla fighters from what outside group have died fighting to support Syria's beleaguered government?
a. al Qaeda
b. Hezbollah
c. The Taliban
d. Hamas

7. Which tech business leader was grilled by Congress this week regarding low overseas tax payments?
a. Tim Cook
b. Eric Schmidt
c. Steve Ballmer
d. Marissa Mayer

8. Who is Ibragim Todashev?
a. The leader of the Islamist front in Syria
b. The winner of Dancing with the Stars
c. The candidate tipped to win Iran's election to succeed President Mahmoud Ahmadinejad
d. A friend of one of the suspected Boston Marathon bombers who died after reportedly implicating the Tsarnaev brothers in a 2011 triple murder

9. Who was murdered in a London killing that authorities believe to be a terrorist attack?
a. An American tourist
b. A British diplomat
c. A British soldier
d. A social worker

10. A BBC international poll found what country to be the most popular nation in the world?
a. United States
b. Germany
c. Canada
d. North Korea

BONUS. Which of the following is not a line from the new film Star Trek Into Darkness?
a. "Why would Starfleet ask a 300-year-old frozen man for help?"
b. "We synthesized a serum from his ... super blood. Tell me, are you feeling homicidal, power-mad, despotic?"
c. "Into the garbage chute, flyboy!"
d. "You think your world is safe? It is an illusion. A comforting lie told to protect you."

The news and the quizzes don't stop there! Join us for our next live Week to Week political commentary program with a news quiz at The Commonwealth Club of California on June 10.

ANSWERS: 1) c. 2) a. 3) d. 4) b. 5) c. 6) b. 7) a. 8) d. 9) c. 10) b. BONUS) c.

EXPLANATIONS OF THE HINTS: Santa Clara is the new home of the 49ers, named for those gold-seeking settlers of yesteryear; Tim Cook told Congress that his company isn't doing anything wrong; Todashev was reportedly a friend of the brothers and possibly was involved with them in a 2011 crime; and Princess Leia spoke these immortal words after her makeshift rescue on the Death Star -- wrong movie.