THE BLOG

Featuring fresh takes and real-time analysis from HuffPost's signature lineup of contributors

John Zipperer Headshot

The Week to Week News Quiz for Friday, June 7, 2013

Posted: Updated:

If you're taking this test on your Verizon smartphone, press the green button to get live assistance from the U.S. government. Otherwise, test your news savvy with our news quiz.

Here are some random but real hints: They can hear you now; #menace; I'm outta here; and he was the spy who loved her. Answers are at the bottom of the quiz.

1. What was Senate Intelligence Chair Dianne Feinstein defending when she said, "It's called protecting America"?
a. Keeping the Guantanamo Bay prison open
b. The U.S. government's collection of daily phone records for millions of Verizon customers
c. The need for 10 Navy aircraft carriers
d. Adding women to the military draft

2. Susan Rice is switching jobs from UN ambassador to what?
a. Secretary of State
b. She's running for Congress
c. National security adviser
d. Ambassador to the United Kingdom

3. What group did members of the millennial generation tell surveyors was "closed-minded, racist, rigid, old-fashioned"?
a. The Roman Catholic Church
b. The Tea Party
c. The Republican Party
d. The New York Times

4. As protests spread throughout his country, what did Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan call "the worst menace"?
a. The protesters
b. Social media like Twitter
c. Syrian military activity along Turkey's borders
d. Kurdish dissidents

5. Racists attacked what online video?
a. The White House's official Memorial Day video greeting
b. A commemoration of Martin Luther King Jr. Day
c. An anti-racism video starring professional athletes
d. A Cheerios cereal ad featuring a multiracial family

6. Google banned sexually explicit applications from what?
a. Android
b. Google's search engine
c. Google Glass
d. The Nexus phone

7. What $6.4 billion bridge might not open as scheduled due to steel rods breaking?
a. The Brooklyn Bridge
b. Minnesota's Bridge to Terabithia
c. Alaska's Bridge to Nowhere
d. The Bay Bridge

8. After being interrupted by a heckler at a fundraising event Tuesday, what did First Lady Michelle Obama say?
a. "Listen to me or you can take the mic, but I'm leaving."
b. "I paid for this microphone!"
c. "Oh, I'm sorry, did my speech interrupt your heckling?"
d. "Thank you all very much and I'm sorry for the idiot over there."

9. How much did Florida resident Gloria Mackenzie win in a lottery?
a. $50 million
b. $590 million
c. $1 billion
d. $225 million

10. Why is Friday, June 7, 2013, a milestone for U.S. Representative John D. Dingell Jr.?
a. He became the longest-serving member of Congress ever
b. He became the first African-American representative from Alaska since Reconstruction
c. He ended his 22-day hunger strike in opposition to drone strikes
d. He became the oldest member of the U.S. House of Representatives ever

BONUS. What couple announced that they have separated and their marriage is over?
a. Actress Jamie Lee Curtis and director Christopher Guest
b. Singer Bono and Ali Herson
c. Russian President Vladimir Putin and Lyudmila Putina
d. Chinese President Xi Jinping and Li Jingtian

Join us for our next live Week to Week political commentary program with a news quiz at The Commonwealth Club on June 10 in San Francisco, featuring Debra J. Saunders, Melissa Griffin, and Dr. Larry Gerston.

ANSWERS: 1) b. 2) c. 3) c. 4) b. 5) d. 6) c. 7) d. 8) a. 9) b. 10) a. BONUS) c.

EXPLANATIONS OF THE HINTS: Verizon has been dealing with the public relations fallout from the revelation of the government snooping; actually, we're pretty sure the prime minister didn't use a hashtag when he critized Twitter; Mrs. Obama threatened to leave the event if the heckler continued; and Putin was a Soviet spy in East Germany during the Cold War.