THE BLOG

The Week to Week News Quiz for Friday 8/30/13

08/30/2013 12:49 pm ET | Updated Oct 30, 2013
  • John Zipperer Vice president of media & editorial, The Commonwealth Club of California

Lucky for you, there was so much big news this week that we couldn't even fit it all into our latest Week to Week news quiz. So this should be easy.

Here are some random but real hints: It comes out to about $170,000 each; can't say her audience doesn't listen to her; they're too busy with the kids; and don't like that. Answers are at the bottom of the quiz.

1. British Prime Minister David Cameron lost a crucial vote in Parliament on Thursday over what issue?
a. A bill making the Falkland Islands "an inviolable part of the United Kingdom"
b. A bill supporting military action in Syria
c. A bill extending the UK mission in Afghanistan
d. A bill making English the official language of England

2. For what is the NFL going to pay $765 million?
a. Build a stand-alone stadium in Florida to host all future Super Bowls
b. Settle all felony cases against current league players
c. Settle concussion-related lawsuits from more than 4,500 former players
d. A 10-year contract extension for Tom Brady

3. On the occasion of the 50th anniversary of Dr. Martin Luther King Jr.'s "I Have a Dream" speech, who said the following: "I believe we all know how Dr. King would have reacted to the new ID requirements to exclude certain voters, especially African-Americans. I think we all know how Dr. King would have reacted to the Supreme Court striking down a crucial part of the Voting Rights Act just recently passed overwhelmingly by Congress."?
a. Bill Clinton
b. President Obama
c. Jimmy Carter
d. Ruth Bader Ginsburg

4. Who called a woman to comfort her after she wrote a letter describing her rape at the hands of Argentinian police?
a. Hillary Clinton
b. President Obama
c. President Cristina Fernández de Kirchner of Argentina
d. Pope Francis

5. Who called for an increase in the federal minimum wage to $10?
a. President Obama
b. Senator Barbara Boxer
c. Hillary Clinton
d. House Speaker John Boehner

6. Which of the following is true about Eagle Mountain International Church in Texas, where at least 21 people have contracted measles?
a. 20 of the 21 people were "miraculously" cured without any medical treatment within three days of contracting the disease
b. One week earlier, its senior paster had declared all parishioners "immune" to any earthly disease
c. All of the illnesses occurred after the church changed its position on homosexuality
d. Its senior pastor raised concerns about a discredited link between vaccines and autism

7. Who did not announce they were separated, divorced, or considering separating?
a. Michael Douglas and Catherine Zeta-Jones
b. Clint Eastwood and Dina Ruiz
c. George Zimmerman and Shellie Zimmerman
d. Brad Pitt and Angelina Jolie

8. Officials believe they will have full containment within weeks of what?
a. An outbreak of meningitis in San Francisco
b. A wildfire around Yosemite National Park
c. The Studebakerzx computer virus
d. Facebook

9. Who called the current U.S. Supreme Court "one of the most activist courts in history"?
a. Rush Limbaugh
b. Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg
c. Vice President Joe Biden
d. Former President Jimmy Carter

10. The U.S. Justice Department decided not to file suit to do what?
a. Prevent Colorado and Washington from legalizing marijuana
b. Oppose the equal tax treatment of married gay and lesbian couples
c. Oppose the sale of "bunker buster" bombs on American streets
d. Challenge the constitutionality of the federal budget sequester

BONUS. According to Money magazine, loan companies have found a new way to determine if you're credit-worthy. What is it?
a. The estimated number of years you have until you die
b. How foreign-sounding your name is
c. Your religion
d. The credit history of your Facebook friends

The news and the quizzes don't stop there! Join us when we head to Silicon Valley for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and social hour at The Commonwealth Club on September 10 [ http://www.commonwealthclub.org/events/2013-09-10/week-week-political-roundtable-and-member-social-91013-sv ].

ANSWERS: 1) b. 2) c. 3) c. 4) d. 5) b. 6) d. 7) d. 8) b. 9) b. 10) a. BONUS) d.

EXPLANATIONS OF THE HINTS: It comes out to about $170,000 each: $170,000 each for 4,500 players is $765 million; can't say her audience doesn't listen to her: it's a pretty bad way to find out if your parishioners really pay heed to what you say; they're too busy with the kids: Pitt and Jolie, despite the supermarket tabloid promises nearly every week, are still together, along with their 3,000 or however many children; and don't like that: don't click the "like" button for anyone who might bring down your credit score, apparently.

YOU MAY LIKE