THE BLOG

The Week to Week News Quiz for 1/17/14

01/17/2014 03:59 pm ET | Updated Mar 19, 2014

There was a surprising amount of news about money and agreement about how to spend it this week. Take our Week to Week news quiz and see if your knowledge of the news paid off.

Here are some random, but real hints: Julian Assange wasn't impressed; no shutdown for now; gimme water; and Visine won't electrocute you. Answers are at the bottom of the quiz.

1. In a major speech on Friday, President Obama proposed changes to what program?
a. ObamaCare
b. NSA spying
c. School lunch dietary standards
d. Insurance coverage for contraceptives

2. Reacting to concern over housing affordability during San Francisco's economic boom, Mayor Ed Lee unveiled a plan to do what?
a. Bus evicted residents to Utah
b. Make rent control mandatory for all existing rental units
c. Create 30,000 new housing units for low- and middle-income residents
d. Enact a three-year ban on construction of luxury housing within city limits

3. According to California law, what must bartenders now do?
a. Check the I.D. of any drinker against an online list of convicted drunk drivers
b. Serve customers within two minutes of them approaching the bar
c. Wear gloves or use devices to prevent them from touching any actual food items
d. Remind every female customer of the dangers of alcohol and pregnancy

4. What kind of scandal implicated dozens of Air Force missile launch officers?
a. They were members of or associated with members of terrorist groups
b. It involved cheating and drugs
c. They were selling components of decommissioned missiles on eBay
d. They refused to recite the Pledge of Allegiance as long as Barack Obama is their commander in chief

5. Why is Apple refunding $32.5 million to customers?
a. Reparations for Apple Maps
b. It was part of a court settlement over e-book price fixing
c. It's for parents whose children made in-app purchases without parental consent
d. It is the company's annual Chinese New Year "Share the Wealth" giveback

6. What did a bipartisan Senate report on the Benghazi attack claim?
a. Hillary Clinton is responsible
b. Congressional underfunding of embassy security was at fault
c. The attack was preventable
d. The attack was inevitable

7. A group of Western and Arab states pledged $2.4 billion for what purpose?
a. Aid Syria's population
b. Develop the next generation of smart weapons
c. Build an underground pipeline from the Arabian Peninsula to central Europe
d. Rebuilding Egypt's military

8. By a 72-26 vote, what bill did the U.S. Senate pass on Thursday?
a. The Oil and Energy Dependance Act of 2014
b. A bill to repatriate inmates of Guantanamo to their countries of origin
c. Reauthorization of the Patriot Act
d. A $1.1 trillion budget bill to fund the government through September

9. What did California Governor Jerry Brown declare on Friday?
a. He will seek reelection
b. A drought emergency
c. He will seek to repeal Proposition 13 in 2015
d. He is ending his support for high-speed rail

10. What did a Pennsylvania judge strike down on Friday?
a. Voter ID requirement
b. The nation's toughest drunk-driving law
c. Pennsylvania's designation as a right-to-work state
d. A size limit on caffeinated beverages in public schools

BONUS. What is Google's new plan to help diabetics?
a. Google Maps will now feature locations with diabetes medical services
b. If users ask their Android phone "Ok, Google, what is my glucose level," it will direct them to a web page that sells glucose monitors
c. A special Google+ account with the latest updates on diabetes research
d. Contact lenses that measure glucose levels of the wearer

Want the live news quiz experience? Join us Monday, January 27 in San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club. Panelists include Carla Marinucci, Debra J. Saunders, and Dr. Larry Gerston.

ANSWERS: 1) b. 2) c. 3) c. 4) b. 5) c. 6) c. 7) a. 8) d. 9) b. 10) a. BONUS) d.

Explanations of the hints Julian Assange wasn't impressed: The fugitive Wikileaker wasn't a fan of Obama's NSA fix; no shutdown for now: the bill, already passed by the House, will keep open the government until September; gimme water: it's reportedly the worst drought in California for 100 years; and Visine won't electrocute you: the Google contacts also won't update your Google+ page.