THE BLOG

Featuring fresh takes and real-time analysis from HuffPost's signature lineup of contributors

John Zipperer Headshot

The Week to Week News Quiz for 3/7/14

Posted: Updated:

Everyone's trying to figure out what Russian President Putin will do next. Do you know what he's done so far? Find that and other news in our latest Week to Week news quiz.

Here are some random but real hints: They want to return Khrushchev's gift; things look rosier on Planet Putin; it would produce happy meal makers; and it was an e-easy mistake to make.

1. What did the regional parliament in Crimea vote?
a. To hold a referendum on seceding from Ukraine and joining Russia
b. To call up army reserves to defend public buildings from Russian troops
c. To hold off on declaring allegiance until a European Union fact-finding mission completes its work
d. To support Russian troops in an invasion of Ukraine

2. What did Salesforce.com founder Marc Benioff urge other tech leaders to do?
a. Invest in social media startups in third world countries
b. Donate to San Francisco Mayor Ed Lee's re-election campaign
c. Give more to philanthropy
d. Replace cloud computing with enterprise server-based systems

3. What did German Chancellor Angela Merkel tell President Barack Obama on Sunday regarding the Ukraine crisis?
a. Vladimir Putin seemed like he was "in another world"
b. Germany supported Russia's intervention in Crimea
c. She wants the United States to stay out of the matter and let the European Union take the lead
d. She wants the U.S. to support putting NATO troops on the ground in Ukraine

4. Which of the following countries has not been invaded by Russia in the past century?
a. Poland
b. Georgia
c. Finland
d. Italy

5. What happened to the real delivery man who brought pizza onstage to the Academy Awards?
a. He has been arrested for violating his restraining order barring him from being within 500 feet of Zac Efron
b. He was given a $1,000 tip
c. He was revealed by TMZ to be an actor who had appeared in several episodes of The Good Wife on CBS
d. He later broke an arm dancing at the Vanity Fair Oscars soiree

6. How big was the aid package the EU offered Ukraine this week?
a. About $15 billion
b. $1 billion
c. $500 billion
d. $750 million

7. What did fast food chain McDonald's say could happen as a result of growing concerns over income inequality?
a. It would close 1,000 restaurants
b. It would be the end of the world as we know it
c. It would reduce the purchasing power of middle class families and therefore hurt fast food outlets
d. It might raise the wages of its employees

8. How did Turkey's prime minister, Tayyip Erdogan, react to allegations of corruption in his government?
a. He vowed to resign if any evidence appeared linking him to the crimes
b. He threatened to shut down YouTube and Facebook
c. He fired all but two of his cabinet ministers
d. He brought in an independent prosecutor "to ensure that the full truth comes out"

9. What did President Obama misspell in a speech Thursday?
a. The web URL for the federal ObamaCare website
b. "R-E-S-P-E-C-T" in a tribute to singer Aretha Franklin
c. The final word of the National Spelling Bee during a speech congratulating the winner
d. His own last name

10. Thanks to auto-payment plans that deducted bill payments from her bank account, what happened to a Michigan woman?
a. She spent $20 a week on lottery tickets for more than two years, finally winning $234 million in the latest Powerball
b. She is suing her bank because it deducted the wrong amount from her account for three straight years, leaving her $11,000 overdrawn
c. She died five years ago but her body was not discovered until the money in her bank account ran out
d. She forgot to cancel her AOL account

BONUS. What correction did theNew York Times run this week?
a. In his column, David Brooks had mistakenly cited "President John McCain"
b. It corrected the spelling in an article from January 20, 1853
c. It explained that an editorial had incorrectly identified Justin Beiber and Chuck Liddell as members of the CBS board of directors
d. It apologized for a report that quoted "an anonymous source named Aaron Webster"

Want the live news quiz experience? Join us Friday, March 14 in San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club. Panelists include Carla Marinucci, Dr. Larry Gerston, and Bill Whalen.

ANSWERS: 1) a. 2) c. 3) a. 4) d. 5) b. 6) a. 7) d. 8) b. 9) b. 10) c. BONUS) b.

Explanations of the hints: they want to return Khrushchev's gift: Soviet leader Nikita Khrushchev gave Crimea to Ukraine in 1954; things look rosier on Planet Putin: the even-keeled German leader apparently thinks Putin has lost his grip on reality; it would produce happy meal makers: more money means happier people, presumably; and it was an e-easy mistake to make: the president spelled it "R-S-P-E-C-T".