THE BLOG
04/18/2014 03:40 pm ET Updated Jun 18, 2014

The Week to Week News Quiz for 4/18/14

Edward Snowden now has a friend in high places. See who made or lost friends in the news by taking our latest Week to Week news quiz.

Here are some random but real hints: He should get his pension paid in Deutsche Marks; Pat Roberts wouldn't give it up easily; time to count the money; and you're thinking of Günter Grass.

1. Which of the following is not part of the deal struck on Thursday regarding the Russia-Ukraine struggle?
a. The Russian militants in Ukraine have to refrain from violence
b. The United States is implementing a third round of sanctions against Russian banks
c. Ukraine gives amnesty to protestors who haven't committed capital crimes
d. The protestor-occupied buildings in eastern Ukraine have to be returned to Ukrainian control

2. Name the person who told NSA leaker Edward Snowden, "Mr. Snowden, you are a former agent, a spy. I used to work for an intelligence service. We can talk one professional language."
a. Former CIA director Leon Panetta
b. Jon Voight
c. Barack Obama
d. Russian President Vladimir Putin

3. What did outgoing Health and Human Services Secretary Kathleen Sebelius deny she was considering?
a. Taking a Washington job as an insurance industry lobbyist
b. Running for a U.S. Senate seat from Kansas
c. Suing Obamacare critic Rush Limbaugh
d. Running for president

4. What unexpected group observes Good Friday as a holiday?
a. The New York Stock Exchange
b. Pakistan's federal government
c. The Freedom from Religion Foundation
d. al-Qaeda

5. Smartphone manufacturers and major wireless carriers announced that all phones made after July 2015 will have what new feature?
a. Holographic breathalyzer technology demanded by 41 state attorneys general to cut down on drunk driving
b. New "Digital Democracy" functionality, allowing smartphone users to vote in federal, state, and some local elections
c. A "kill switch" to render the phone useless in case of theft
d. Video advertising in which avatars mention your name and interests culled from your emails and Facebook postings

6. What did New York City end?
a. Daylight saving time
b. Its police surveillance unit that spied on local Muslims
c. The St. Patrick's Day parade
d. Forcing grade schoolers to wear Yankees caps on annual Yankees Appreciation Day (which falls on the annual home opener)

7. Violent anti-semite Frazier Glenn Cross was arrested for killing three people at two Jewish centers in Kansas. How many of his victims were Jewish?
a. Zero
b. One
c. Two
d. Three

8. What happened after a learning-disabled high school student used his iPad to record fellow students bullying him in class?
a. The school and community rallied to support him and to try to prevent bullying of other students -- oh, you know this isn't the correct answer
b. The video went viral and became the #1 most-viewed video on YouTube last week
c. He won a prize from Apple for his innovative use of their technology
d. He was slapped with detention and taken before a judge for possible wiretap violations

9. What sentence did 77-year-old former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi receive following his conviction for tax fraud?
a. Life imprisonment
b. A 4-million euro fine
c. Community service in a home for the elderly one day a week
d. One-week imprisonment

10. Why is a bacon sandwich going to cost more?
a. The locavore craft foods movement has driven up the cost of producing high-end organic pork products
b. A mysterious virus has killed millions of pigs in the past year
c. The widespread enforcement of sharia law across Oklahoma and Kansas has driven thousands of pork farms out of business
d. Obamacare includes a 50-cent tax on any "natural or unnatural pork meals" as a measure to reduce the costs of treating trichinosis

BONUS. Nobel laureate Gabriel Garcia Marquez died Thursday at the age of 87. Which of the following was not the title of one of his novels?
a. One Hundred Years of Solitude
b. The General in His Labyrinth
c. Love in the Time of Cholera
d. The Call of the Toad

Want the live news quiz experience? Join us Monday, April 21 (really) in San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club. Panelists include Dr. Larry Gerston, Martin G. Reynolds, and Melissa Griffin Caen.

ANSWERS: 1) b. 2) d. 3) b. 4) a. 5) c. 6) b. 7) a. 8) d. 9) c. 10) b. BONUS) d.

Explanations of the hints: he should get his pension paid in Deutsche Marks: Putin used to be a Soviet spy stationed in East Germany; Pat Roberts wouldn't give it up easily: he's the Republican incumbent senator Sebelius would have to defeat; time to count the money: even Wall Streeters need to take a holiday now and then; and you're thinking of Günter Grass: The Call of the Toad is by Grass, a different Nobel laureate.