THE BLOG

The Week to Week News Quiz for 5/2/14

05/02/2014 02:40 pm ET | Updated Jul 02, 2014
Shutterstock

Where else do the Clippers' Donald Sterling and Toronto's Rob Ford co-exist other than here in our Week to Week news quiz?

Here are some random but real hints: You could be forgiven for looking for Brezhnev on top of Lenin's tomb; no religious nuptials; Carter already tried this line and it wasn't appreciated; and no, that's what they called Hillary.

1. What do Oprah Winfrey, Larry Ellison, and David Geffen have in common?
a. They have each lost $1 billion by investing in Twitter
b. They have been named as UNICEF Global Goodwill Ambassadors
c. They are interested in making a joint purchase of CBS
d. They are interested in partnering to buy the Los Angeles Clippers

2. On May 1, where did the government stage a May Day parade for the first time in more than 20 years?
a. Pyongyang, North Korea
b. Moscow, Russia
c. Seattle, Washington
d. Mexico City, Mexico

3. What punishment did the NBA hand to Clippers owner Donald Sterling for allegedly making racist statements?
a. $400,000 fine
b. Forced to donate $1 million to the Southern Poverty Law Center
c. He cannot attend any Clippers playoff games and must give 4,000 tickets to minorities
d. Lifetime ban and a $2.5 million fine

4. Why did Oklahoma Governor Mary Fallin order an independent review?
a. She has been linked to a California plan to import weapons from Philippine rebels
b. The execution of a convicted murderer was botched
c. A federal judge struck down a voter ID bill she supported
d. Her lieutenant governor, Neil Suisse, was convicted of trying to sell access to her office

5. What have scientists now concluded about the scrap of papyrus purporting to be lost scriptural evidence that Jesus was married?
a. It's true!
b. It's a forgery!
c. It was created by a computer
d. They recognized Jesus' handwriting

6. What is a group of clergy protesting in a federal lawsuit?
a. North Carolina's constitutional ban on gay marriage
b. Reductions in poverty programs
c. The enforcement of sharia law on military bases
d. Swearing on television

7. Secretary of State John Kerry walked back what comment about Israel?
a. Israel had broken off talks with the Palestinians because Prime Minister Netanyahu "wanted to go skiing more than he wanted to secure peace"
b. Israel had to "get over ... its obsession" with Iran's nuclear program
c. If there is not a two-state solution, Israel could end up being an "apartheid state with second-class citizens"
d. Israel is America's "fifth most important ally, sixth if we count Ukraine"

8. What happened to the U.S. economy in the first quarter of 2014?
a. It contracted faster than expected
b. It expanded at a 0.1% annual rate, slower than expected
c. Its expansion increased, rising to a 4.1% annual rate
d. It flatlined, neither expanding nor contracting

9. After local media reported on a new video showing Toronto Mayor Rob Ford allegedly smoking crack cocaine, how did the embattled politician respond?
a. He closed down the Toronto Globe and Mail offices for "health and sanitation violations"
b. He claimed that the substance in the crack pipe was actually "the best Ontario tobacco"
c. He said the media will "stop at nothing, including hiring lookalikes, to assassinate my character and stop me from doing my service to the good people of Greater Toronto"
d. He said "I have a problem with alcohol and the choices I have made while under the influence" and will take a break from his campaign to seek help

10. Why did the U.S. Education Department release a list of 55 colleges and universities?
a. The schools will be closed due to federal sequestration budget cuts
b. It was the annual Top Academic Performers list
c. The listed institutions are being investigated for their handling of sexual abuse complaints
d. The schools failed the Education Department's common core standards

BONUS. Which one of the following did North Korea not call South Korean President Park Geun-hye following President Obama's visit?
a. "A wicked sycophant and traitor"
b. A "funny lady" who is "by no means intelligent"
c. "A dirty comfort woman for the U.S. and despicable prostitute selling off the nation"
d. "A capricious whore who asks her fancy man to do harm to other person while providing sex to him"

Want the live news quiz experience? Join us Monday, May 5 in San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club. Panelists include Debra J. Saunders, Joan Ryan, and Carla Marinucci.

ANSWERS: 1) d. 2) b. 3) d. 4) b. 5) b. 6) a. 7) c. 8) b. 9) d. 10) c. BONUS) b.

Explanations of the hints: You could be forgiven for looking for Brezhnev on top of Lenin's tomb: it was the first May Day parade in Red Square since the fall of the Soviet Union, which used to hold the parades with its aging leaders perched atop Lenin's tomb; no religious nuptials: the South Carolina law bars even private religious same-sex weddings unless the state approves; Carter already tried this line and it wasn't appreciated: the former president's 2006 book Palestine: Peace Not Apartheid stirred controversy; and no, that's what they called Hillary: being called hysterical names by the North Korean government elevates one to an exclusive cadre, to which Hillary Clinton -- dubbed a "funny lady" who's "by no means intelligent" -- belongs.