THE BLOG
05/16/2014 01:05 pm ET Updated Jul 16, 2014

The Week to Week News Quiz for 5/16/14

Karl Rove and Donald Sterling seek communicator-of-the-year awards in our new Week to Week news quiz. See if you know who said what.

Here are some random but real hints: fuhgeddaboudit; time to get NASA going again; perhaps he figured they can only ban him once; and they can also keep the deposit on the cans.

1. Narendra Modi just won what vote?
a. He has been elected the new secretary general of the United Nations
b. He is the first winner of the new International Idol reality series on Fox
c. He leads the Hindu nationalist Bharatiya Janata Party, which won a landslide victory in India's elections
d. He was the compromise candidate to lead the international talks with Iran regarding its nuclear program

2. What will Google be forced to do in the wake of a European court ruling?
a. Share its search algorithms with Yahoo and Bing
b. Remove Google buses from the streets of Warsaw, Berlin, and Rome by the end of the year
c. Remove links that infringe upon people's "right to be forgotten"
d. Correct the spelling of the company's name to "Googol"

3. Why did a Sudanese court sentence Meriam Yehya Ibrahim to death?
a. She started a school for girls
b. The court considers her marriage to a Christian man void under Sharia law, so the pregnant woman was convicted of adultery and apostasy
c. She angered the country's leaders by publicly expressing a desire to live in a modern country
d. She is the state commissioner in charge of the country's space program, which suffered a major setback when its latest satellite launch ended in a launch-pad explosion

4. What did the New York Post report that GOP strategist Karl Rove said?
a. Hillary Clinton might have suffered brain damage
b. Karl Rove might have suffered brain damage
c. Mitt Romney really won the 2012 presidential election
d. President Obama is a war criminal

5. How has Russia threatened to retaliate for Western sanctions related to its actions toward Ukraine?
a. Forgive and forget
b. Stop collaborating on the International Space Station
c. Close the St. Petersburg Zoo, which was a goodwill gift from President Gerald Ford's administration in 1976
d. Call for a secession referendum in another former Russian territory, Alaska

6. How did new NFL player Michael Sam make history last week?
a. He is the first person to play simultaneously in the NFL, NHL, and a AAA baseball team
b. He earned the highest salary of any U.S. football player
c. He is the first openly gay player drafted by an NFL team
d. He made a $197 million bid to buy the LA Clippers

7. Who told CNN, "Jews, when they get successful, they will help their people. And some of the African Americans -- maybe I will get in trouble again -- they don't want to help anybody."?
a. Russian President Vladimir Putin
b. Los Angeles Clippers owner Donald Sterling
c. CNN host Anderson Cooper
d. Nevada rancher Cliven Bundy

8. The first cases of what new illness have been confirmed in the United States?
a. Middle East Respiratory Syndrome (MERS)
b. Benghazi Fever
c. Bird Pneumonia
d. Korean Lung Disorder (KLD)

9. Turkey's Prime Minister Erdogan was greeted by stone-throwing protestors during a visit to what?
a. The parliament building to give his annual budget speech
b. An army encampment in eastern Turkey
c. A Syrian refugee camp along the Turkey-Syria border
d. The site of a coal mine disaster that killed hundreds

10. Who won a North Carolina Democratic congressional primary this week?
a. Stanley Bert Eisen, better known as KISS guitarist Paul Stanley
b. Television personality Stephen Colbert
c. American Idol singer Clay Aiken
d. Former Secretary of State Madeleine Albright

BONUS. How does the German city of Essen plan to deal with its litter problem?
a. Build a giant wind farm and blow the trash into the nearby town of Mülheim
b. Fine people 5 euros if they are caught out in public without a reusable trash bag
c. Give alcoholics and drug addicts beer and cash to clean the streets
d. Blame the French

Get more news quizzes plus a lively political roundtable. Join us Monday, May 19 in downtown San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club of California. Panelists include Carla Marinucci, Bill Whalen, and Dr. Larry Gerston.

ANSWERS: 1) c. 2) c. 3) b. 4) a. 5) b. 6) c. 7) b. 8) a. 9) d. 10) c. BONUS) c.

Explanations of the hints: fuhgeddaboudit: people in Europe can now tell Google, Bing, Yahoo and others to remove search results from their past that they no longer want out there; time to get NASA going again: Russia's threatening to end cooperation on space matters; perhaps he figured they can only ban him once: apparently, Sterling wasn't done pontificating; and they can also keep the deposit on the cans: they'll pay the people in beer and some cash, which they can supplement with more cash by recycling the beer cans once they're empty.