THE BLOG

The Week to Week News Quiz for Friday 6/28/13

06/28/2013 12:11 pm ET | Updated Aug 28, 2013
Getty

The Supreme Court says we can continue testing your knowledge of the news, at least for now. So it's time to take our weekly news quiz.

Here are some random but real hints: It's the latest setback for John Boehner's House GOP; plus it offered great opportunities to travel to Hong Kong and Russia; she is, y'all; and good thing it's not Labor Day. Answers are at the bottom of the quiz.

1. What landmark civil rights legislation was largely invalidated by the U.S. Supreme Court this week?
a. The 13th Amendment
b. Fair Housing Act
c. Americans with Disabilities Act
d. The Voting Rights Act

2. The U.S. Supreme Court ruled this week that what law was unconstitutional?
a. The Patriot Act
b. The Defense of Marriage Act
c. The Motor Voter Registration Act
d. The Lilly Ledbetter Fair Pay Act

3. On what charges did an Italian court convict Italy's former Prime Minister Silvio Berlusconi?
a. Tax fraud
b. Embezzlement
c. Abusing his control of state media channels when he was in office
d. Paying for sex with a minor and abuse of power to cover it up

4. Who said he took his position as a government contractor specifically because it gave him access to government surveillance data?
a. Julian Assange
b. Edward Snowden
c. Bradley Manning
d. Bill Maher

5. What famous food industry leader defended herself from reports of using racial epithets by telling NBC's Matt Lauer, "I is what I is, and I'm not changing"?
a. Marie Callender
b. The Barefoot Contessa
c. Paula Deen
d. Rachel Ray

6. Why is former New England Patriots tight end Aaron Hernandez in trouble?
a. He failed NFL drug testing
b. He was suspended when he was cited for domestic violence
c. He was arrested on murder charges
d. He used a racial epithet with his African-American employees

7. Wendy Davis is a legislator who successfully filibustered an anti-abortion bill in what state this week?
a. Texas
b. Alabama
c. Arizona
d. California

8. Why are Bay Area commuters girding for headaches the first week of July?
a. BART and AC Transit unions voted to strike starting Monday
b. Fourth of July traffic congestion was predicted to be 50% greater than in 2012
c. America's Cup ceremonies will close major thoroughfares in San Francisco
d. The Bay Bridge will be completely closed for three days to repair faulty bolts

9. President Obama said he is "not going to be scrambling jets to get" whom?
a. Vladimir Putin
b. Chris Christie
c. John Boehner
d. Edward Snowden

10. Daredevil Nik Wallenda successfully accomplished what challenge this past weekend?
a. Climbed to the top of Mount Everest wearing a blindfold
b. Dove off the Empire State Building into a 20-square-foot pool
c. Walked on a tightrope across a quarter-mile gap near the Grand Canyon
d. Swam from Anchorage, Alaska, to San Diego, California, in 23 days

BONUS. What was House Minority Leader Nancy Pelosi's response when she was asked about Michele Bachmann's criticism of the Supreme Court's same-sex marriage ruling?
a. "Is she still here?"
b. "I'm glad she has had her say. But the Supreme Court's say is more important."
c. "Who cares?"
d. "Michele is a friend of mine, but we have different views on this important issue."

The news and the quizzes don't stop there! Join us for our next live Week to Week political commentary program with a news quiz at The Commonwealth Club on July 26 in San Francisco, featuring Carla Marinucci, Debra J. Saunders, and Dr. Larry Gerston.

ANSWERS: 1) d. 2) b. 3) d. 4) b. 5) c. 6) c. 7) a. 8) a. 9) d. 10) c. BONUS) c.

EXPLANATIONS OF THE HINTS: The House Republicans defended DOMA in court after the Obama administration refused to do so; Snowden is reportedly cooling his heels in a Moscow airport after going there from his first hoped-for refuge in Hong Kong; Paula Deen's Southern informal charm hasn't stopped her public reputation from imploding; and Labor Day would be an awkward time for the unions to strike.