Huffpost San Francisco
The Blog

Featuring fresh takes and real-time analysis from HuffPost's signature lineup of contributors

John Zipperer Headshot

Week to Week News Quiz for 6/20/14

Posted: Updated:

Take a break from packing your bags for Iraq and try your hand at our latest Week to Week news quiz.

Here are some random but real hints: The friend of my frenemy is my new frenemy; customers who bought this item also bought something else; wonderful wizard he ain't; and Chewie will have to work the Falcon's break pedal.

1. What is President Obama sending to Iraq?
a. Drones
b. Condolences
c. 300 military advisors
d. Dick Cheney

2. What's the big Benghazi news this week?
a. U.S. Rep. Darrell Issa said the White House "is trying to hide the Benghazi catastrophe from the American people"
b. U.S. special forces and the FBI captured Ahmed abu Khattalah, a Libyan militia leader who is a key suspect in the 2012 attack
c. Hillary Rodham Clinton told a book-signing audience in Maryland that "what happened in Benghazi will never be fully known"
d. The House's Benghazi committee called Saif al-Islam Gaddafi, son of the former Libyan dictator, as its first witness

3. What did Iran's leaders say about the advance of Sunni militant groups toward Baghdad?
a. They were giving missiles as well as non-lethal aid to the militants
b. They admitted training the militants in camps along the Iran-Afghanistan border
c. Iran was open to working with the United States to deter the militants, if asked
d. The government of Iraq can defeat the militants without any outside assistance

4. What caused at least two people to lose their lives in Pilger, Nebraska?
a. The town was hit by twin tornadoes
b. They were shot by teenagers said to be "disaffected with school"
c. It's a virulent form of the flu that has the FDA baffled
d. They were unable to get medical care

5. What is a Fire Phone?
a. As revealed on The Apprentice, when Donald Trump fires people, he calls them on a special phone that blocks caller ID
b. It is a telephone made entirely from the element of fire
c. Amazon's new 3-D smartphone
d. An app from Google that allows citizens to report house fires and track emergency response times

6. Who was taken to task by a Senate subcommittee because of false advertising for weight loss products?
a. The CEO of Pfizer
b. FDA Commissioner Margaret Hamburg
c. Political commentator Rush Limbaugh
d. The Doctor Oz Show host Dr. Mehmet Oz

7. Who announced his imminent return to work following a stint in rehab?
a. Actor Zac Efron
b. Australian Prime Minister Tony Abbott
c. Toronto Mayor Rob Ford
d. Bill Nye the Science Guy

8. Who defied calls from San Francisco politicians and spoke at a conservative event in Washington, D.C., opposing same-sex marriage?
a. Texas Governor Rick Perry
b. Former Secretary of State Hillary Rodham Clinton
c. California Governor Jerry Brown
d. San Francisco Archbishop Salvatore Cordileone

9. What potential 2016 presidential contender was accused in newly released prosecution documents of being at the center of a "criminal scheme" involving election financing?
a. Former Secretary of State Hillary Rodham Clinton
b. Wisconsin Governor Scott Walker
c. Senator Rand Paul
d. Former Montana Governor Brian Schweitzer

10. What California politician was elected to be the new majority leader in the U.S. House of Representatives?
a. Nancy Pelosi
b. Kevin McCarthy
c. Darrell Issa
d. Tom McClintock

BONUS. What news has Star Wars fans worried?
a. George Lucas is writing a Star Wars-Willow crossover film
b. One of the Star Wars spinoff films will involve Jar Jar Binks as ambassador to the Ewoks on Endor
c. Star Harrison Ford broke his leg during the filming of the newest Star Wars film
d. All six Star Wars films will be remade by director Michael Bay

Want the live news quiz experience? Join us Monday, June 30, in San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club of California. Panelists include Melissa Griffin Caen and Martin G. Reynolds.

ANSWERS: 1) c. 2) b. 3) c. 4) a. 5) c. 6) d. 7) c. 8) d. 9) b. 10) b. BONUS) c.

Explanations of the hints: The friend of my frenemy is my new frenemy: Iran has grown close to the Shia government of Iraq, which is being threatened by Sunni militants; customers who bought this item also bought something else: presumably, the Fire Phone comes with a pre-loaded Amazon.com app; wonderful wizard he ain't: Dr. Oz got grilled by senators for his claims; and Chewie will have to work the Falcon's break pedal: Ford, who portrays Millennium Falcon pilot Han Solo, is reportedly recovering from his injury.