THE BLOG
08/01/2014 02:36 pm ET | Updated Oct 01, 2014

Week to Week News Quiz for 8/1/14

Find out what's so funny about Istanbul, what's so dangerous in Sierra Leone, and what's so annoying to the Thai army by taking our Week to Week news quiz.

Here are some random but real hints: #direnkahkaha, indeed; deadbeat nation; he could commiserate with his colleague Bill Maher; and it's the best worst thing that could happen to the party. Answers are below the quiz.

1. How long did Thursday's 72-hour Gaza ceasefire last?
a. 72 hours
b. 24 hours
c. 12 hours
d. 90 minutes

2. The World Health Organization warned that "the consequences can be catastrophic" of what?
a. A renewed bird flu pandemic
b. The deteriorating situation with the Ebola outbreak in West Africa
c. Sharknado
d. Spread of disease among Syrian refugees in camps along the border

3. What happened to the U.S. economy in the second quarter?
a. It collapsed back to a hunter-gatherer and bartering system
b. It contracted at a 1.2% annual pace
c. It expanded at a 1% annual pace
d. It expanded at a 4% annual pace

4. What suggestion did Turkey's deputy prime minister have this week for improving his country?
a. Rebuild its diplomatic ties with Israel
b. Restore press freedoms
c. Tell women not to laugh in public
d. Close its border with Syria

5. According to an Urban Institute study, what do 77 million people -- one-third of American adults -- have in common?
a. Their debt has been put "in collections"
b. They agree with Freddie Prinze, Jr. that Kiefer Sutherland is unprofessional
c. They are at risk for Ebola virus
d. They are classified as "functionally illiterate"

6. Who was named as an international threat "undermining the royal institution" in newly revealed secret Thai military documents?
a. Al Qaeda
b. Russian military leaders
c. China's military leaders
d. HBO political satirist John Oliver

7. What happened after Democrats began warning that the Republicans were going to try to impeach the president?
a. They tweeted "JK"
b. House Democrats brought in $1 million in a one-day online call for donations
c. Republican leaders announced they had plans to impeach the president
d. President Obama issued an executive order restricting the House leadership's authority for generating legislation

8. What did Argentina do for the second time in 13 years?
a. Get caught sending undercover agents onto the Falkland Islands
b. Win the FIFA World Cup
c. Default on its debt
d. Get a seat on the U.N. Security Council

9. What did the U.S. surgeon general warn Americans against this week?
a. Eating grapes
b. Tanning
c. Swimming within two hours of eating
d. Chewing each bite of your food fewer than 23 times

10. Who went on trial in Cambodia this week?
a. Pop singer Justin Bieber, regarding a public indecency charge at the airport
b. Cambodia's King Norodom Sihamoni
c. The last two surviving Khmer Rouge leaders are on trial for genocide
d. European Union Ambassador to Cambodia Jean-Francois Cautain

BONUS. What secret project has George W. Bush been working on for the past two years?
a. He has created a life-size statue of himself completely out of toothpicks
b. He has painted a version of Edvard Munch's The Scream featuring a cat
c. He has learned origami
d. He has written a biography of his father, George H.W. Bush

Want the live news quiz experience? Join us Monday, August 11 in San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club of California. Panelists include Bill Whalen and Melissa Griffin Caen.

ANSWERS: 1) d. 2) b. 3) d. 4) c. 5) a. 6) d. 7) b. 8) c. 9) b. 10) c. BONUS) d.

Explanations of the hints: #direnkahkaha, indeed: that's a Twitter hashtag that means "resist laughter" that Turkish women used to post images of themselves laughing in public -- and, likely, at the deputy prime minister; deadbeat nation: one-third are in collections; he could commiserate with his colleague Bill Maher: John Oliver could talk to his fellow HBO political satirist Maher about facing opprobrium for his comments; and it's the best worst thing that could happen to the party: the Democrats made big bucks waving the prospect of impeachment before their donors.