THE BLOG

Week to Week News Quiz for 3/20/15

03/20/2015 04:11 pm ET | Updated May 20, 2015

ISIS is on the march again; see what other ominous things are happening by taking our latest Week to Week news quiz.

Here are some random but real hints: A baptism of bad publicity; sorry to wake you; the Downton bounce; and time to just start over. Answers are below the quiz.

1. Where were more than 130 killed and hundreds injured in an ISIS-related terrorist attack on Friday?
a. A bus terminal in Tel Aviv, Israel
b. A nuclear development facility in Tehran, Iran
c. Two Shiite-run mosques in Aden, Yemen
d. A U.S. military canteen in Böblingen, Germany

2. San Francisco's St. Mary's Cathedral changed its policy this week on what?
a. Gay marriage is now okay!
b. Nuns will no longer have to wear a headscarf
c. Protestants will no longer be barred from communion
d. It will stop using sprinklers to drive away homeless people sleeping on its steps

3. Upon reappearing in public for the first time in 10 days, how did Russian President Vladimir Putin respond to rumors that he had died, been sick, or was attending the birth of his love child?
a. "It would be boring without gossip."
b. "I'm not dead, and I am sick of these questions, so that takes care of two out of three."
c. "You -- to prison, now."
d. "I don't remember anything from the last week and a half."

4. Why has the U.S. Senate held up a confirmation vote on the nomination of Loretta Lynch as attorney general?
a. The GOP won't take up the vote until Democrats give up their opposition to anti-abortion legislation
b. A Republican staffer lost all of the files from the top-secret briefings White House staffers gave senators on the nomination
c. Democratic leadership in the Senate is demanding that the nomination only be considered with 14 other administration nominations awaiting votes
d. Lynch has been AWOL for the past two weeks

5. Who announced plans to resign following investigations into the use of taxpayer funds?
a. Supreme Court Associate Justice Ruth Bader Ginsberg
b. Commerce Secretary Penny Pritzker
c. Rep. Aaron Schock
d. Alabama Governor Robert Bentley

6. Where in Tunisia did suspected Islamist militants stage a massacre of 23 people?
a. A school for girls
b. North Africa's oldest synagogue
c. The cultural annex at the UK Embassy
d. The Tunis National Bardo Museum

7. Two days after winning reelection, what pre-election day pledge did Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu contradict?
a. To repair relations with the United States
b. To resign if he did not win more than 55% of the votes
c. His opposition to a two-state solution
d. To bomb Iran's nuclear development sites

8. California Governor Jerry Brown announced plans to spend $1 billion on what?
a. Changing the state constitution to allow him to run for another term
b. Emergency drought measures
c. A statewide plastic bag ban
d. Tax incentives to lure American Airlines' headquarters from Texas

9. How is Egypt's government going to spend $66 billion?
a. Economic stimulus and support for small businesses
b. Defeat ISIS on the Sinai Peninsula
c. Build a new capital outside of Cairo
d. Security for the nation's ancient monuments, which have been threatened with destruction by ISIS

10. Why has Target agreed to pay $10 million?
a. Target Tea Stores sued for name trademark infringement
b. It is a settlement for damages from a data breach at the company
c. Leaked minutes from the company's board meetings revealed plans to hire private investigators to go after Walmart executives
d. It is a settlement with the SEC over securities law violations

BONUS. How did five teenage Michigan girls get caught after stealing the tip jar from a Dairy Queen?
a. They returned the same afternoon to order Blizzards
b. They were still wearing their school uniforms with name tags
c. They posted a video clip online showing them waving cash with the caption "Robbed Dairy Queen tip jar."
d. They were filmed trying to get the recycling deposit on the jar

ANSWERS
1) c.
2) d.
3) a.
4) a.
5) c.
6) d.
7) c.
8) b.
9) c.
10) b.
BONUS) c.

Want the live news quiz experience? Join us Wednesday, April 1 in downtown San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club of California. Panelists include Carla Marinucci, Debra J. Saunders, and Bill Whalen.

Explanations of the hints: A baptism of bad publicity: St. Mary's changed its policy after public outcry; sorry to wake you: Putin said it would be boring; the Downton bounce: the attention to Schock's spending habits started with publicity over the redecoration of his office to resemble a room from Downton Abbey; and time to just start over: apparently the ancient city of Cairo just won't do anymore as Egypt's capital.