Week to Week News Quiz for 4/3/15: Iran Special Edition

04/03/2015 06:55 pm ET | Updated Jun 03, 2015

Now that agreements are being made with Iran, it's time the Week to Week news quiz takes a special look at this contentious relationship and agreement.

Here are some random but real hints: Well, not officially at least; it happened on November 5, 1979; he's triangulating; and that's only if Obamacare has already been repealed. Answers are below the quiz.

1. Which of the following is not true regarding the framework deal reached by world powers and Iran regarding its nuclear program?
a. Iran will not enrich uranium to levels needed to build a nuclear weapon
b. International Atomic Energy Agency inspectors will have access to all of Iran's declared nuclear facilities
c. After key milestones are passed by Iran, the United States and European Union will lift nuclear-related sanctions
d. Iran will dismantle its Fordo nuclear reactor, which is buried 200 feet under a mountain

2. Which of the following was not involved in the negotiations?
a. Russia
b. China
c. Germany
d. Israel

3. What is the deadline for a final comprehensive nuclear plan between the world powers and Iran?
a. End of June
b. April 15
c. December 31
d. 16 months from the signing of the interim agreement

4. In 2008, what did then-Senator Hillary Clinton say about Obama's proposed approach to Iran?
a. She said it was her idea
b. Obama was "irresponsible and frankly naive" to be willing to meet with Iran without preconditions
c. Obama's plans would lead to "never-ending war and recriminations"
d. Obama didn't "have a plan, he has a bumper sticker slogan"

5. What Iranian leader first called the United States "the great satan"?
a. President Hassan Rouhani
b. President Mahmoud Ahmadinejad
c. Ayatollah Khomeini
d. The Shah of Iran, Mohammad Reza Pahlavi

6. What did Fox News' Bill O'Reilly say about the nuclear deal framework when it was announced?
a. If you can get a good deal, do it; the alternative is war
b. This deal "guarantees war with Iran"
c. Obama has sold out Israel and our Arab allies
d. "Another pinhead policy"

7. In remarks in the Rose Garden, what did President Obama say about the agreement?
a. The deal is better than the alternative of war
b. Benjamin Netanyahu will have final veto power before any final agreement is signed
c. The deal is "a roll of the dice, we can only guess what'll happen"
d. The U.S. Senate will have final veto power before any final agreement is signed

8. What did Iranian President Rouhani say to his own domestic critics of the agreement?
a. "The Great Satan has bowed to our demands"
b. "It is time to end our isolation and rejoin the international community. ... This can end our time as a pariah."
c. "Some think that we should either fight ... or we should surrender to other powers. However ... there is a third path. We can cooperate with the world."
d. The deal is "a roll of the dice, we can only guess what'll happen"

9. What did Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu say about the framework agreement?
a. It is a "grave danger" that would "threaten the very survival" of his country
b. The framework is "slightly better" than he feared, but he is still cautious"
c. "The only option left for us is war"
d. President Obama "should listen more to those of us on the front line of Iranian actions"

10. What did declared Republican presidential candidate Ted Cruz pledge to do "on day one" of his presidency, if elected?
a. Meet with Iran without any preconditions
b. Undo the agreement with Iran
c. Give Iran an ultimatum: Give up all nuclear activities or face attack
d. Give the U.S. Senate final veto power before any permanent agreement is signed

BONUS. According to CNN, there are quite a few interesting things about Iran's foreign minister Javad Zarif. Which one of the following is not true?
a. He earned his bachelor's degree at San Francisco State University and graduate degrees in Denver
b. He has spent more time with Secretary of State John Kerry than any other foreign minister in the world
c. When he was an undergraduate student in Hamburg, Germany, he dated the future star of Run Lola Run
d. In September 2013, he tweeted "Happy Rosh Hashanah"

1) d.
2) d.
3) a.
4) b.
5) c.
6) a.
7) a.
8) c.
9) a.
10) b.

THERE'S MORE: Want the live news quiz experience? Join us Monday, April 13, in downtown San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club of California. Panelists include Huffington Post's Mollie Reilly, CBS SF's Melissa Griffin Caen, and Hoover Institution's Carson Bruno.

Explanations of the hints: Well, not officially at least: though Israel was not one of the "five plus one" powers negotiating with Iran, it has been a vocal critic of the proceedings for a long time; it happened on November 5, 1979: that was the day Ayatollah Khomeini first mentioned the great satan in a speech; he's triangulating: it sounds like Rouhani is doing some third-way triangulation like Bill Clinton, Tony Blair, and Gerhard Schroeder; and that's only if Obamacare has already been repealed: it's hard to know what Ted Cruz will feel most like repealing on his first day in office.