TESTING
11/10/2014 04:05 pm ET Updated Nov 14, 2014

Ελλάδα: Μια ασταθής κατάσταση

Ήταν γύρω από την άνοιξη ότι ο Σαμαράς-Βενιζέλος κυβέρνηση συνασπισμού πετούσε ψηλά, δεδομένου ότι, μετά από μια μακρά απουσία, η Ελλάδα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επιπλεύσει μια νέα έκδοση ομολόγων που ήταν δέκα φορές υπερκαλύφθηκε και σε ελκυστικά χαμηλό επιτόκιο. Αυτή η αισιοδοξία, μέσα σε μια γενική αίσθηση ότι η χώρα είχε μπει στην τελική ευθεία, στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από την εποπτεία των δανειστών της, παρήγαγε ένα αποτέλεσμα στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου όπου ο αριστερός " ΣΥΡΙΖΑ "οριακή νίκη κόμματος (3,8%) δεν συνιστούν κίνδυνο για την αισιοδοξία από τους διεθνείς υποστηρικτές στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, η "Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ" συμμαχία είχε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για θετική έκβαση σε σχέση με επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύοντας ότι οι 180 κοινοβουλευτικές ψήφους που απαιτούνται ήταν σαφώς στην κατανόηση της. Πεποίθησή του ήταν ότι κανένα από τα μικρότερα κόμματα θα κινδύνευε να νικήσει την κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με δυνητικά αμφίβολα αποτελέσματα. Ειδικότερα, η κεντροαριστερή «ΔΗΜΑΡ» κόμμα και το δεξιό «Ανεξάρτητοι Έλληνες" φατρία, δύο από τους οποίους είδαν τάξεις τους μειωθεί σημαντικά το Μάιο, είχε κάθε λόγο να στηρίξει μια αμοιβαία αποδεκτή υποψήφιος και να αποφευχθεί μια εθνική ψηφοφορία που θα μπορούσε να αποδειχθεί επισφαλής για την ίδια την επιβίωσή τους.

Ανεξάρτητα, αντί της για τον χαμηλό και να αφήσει τα πράγματα ήσυχα παίζουν έξω μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία Φεβρουάριο, η κυβέρνηση, σε μια ακατανόητη επίδειξη αλαζονείας της εξουσίας, τόλμησε να επιβάλλει ένα νέο φόρο, το ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, ή ENFIA, σε μια τρομαγμένη και υπερφορτωμένα εκλογικού σώματος και για τις ασθενέστερες ομάδες εκεί-in.

Πριν από αυτό το μέτρο, το κράτος είχε τη συλλογή των φόρων ακίνητης περιουσίας, ως μέρος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών, ως ειδικής εισφοράς επί των ακινήτων αυτών εξυπηρετούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η απόφαση λήφθηκε για μεγέθυνση της φορολογικής βάσης με την ενσωμάτωση τυχόν και όλα τα ακίνητα, ακόμη και μικρή, απρόσιτος εκτάσεις του βουνού, με αυτόν τον τρόπο εκπληκτικό μια ήδη κατεστραμμένη μεσαία τάξη.

Σε καμία στιγμή, το πολιτικό κλίμα που επικρατεί άλλαξε εντελώς με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης. Βλέποντας πέντε ολόκληρα χρόνια από την ανοχή τους επώδυνων πάνω από τη φορολογία, τις άγριες περικοπές μισθών, στρατοσφαιρικού ανεργίας και ακρωτηριάζοντας έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης, όπως είναι μάταια, η κοινή γνώμη μετατράπηκε γρήγορα σε μια μανία κατά της διοίκησης.

Λαμβάνοντας υπόψη την απελπιστική κατάσταση του εκλογικού σώματος, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν "ΣΥΡΙΖΑ" με ανήκουστο υποστήριξης, χορηγώντας ένα προβάδισμα 11 πόντους και να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με τέτοια δημοτικότητα, "ΣΥΡΙΖΑ" έχει κάθε λόγο να τηρήσει σκληρή στάση σχετικά με την επιλογή του Προέδρου της, ίσως με τον καταναγκασμό υποταγές με τα μικρότερα κόμματα ή ακόμη και με άρνηση να στηρίξει κάθε προτεινόμενο υποψήφιο, πράγμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με την ξεχωριστή δυνατότητα κατάληψη της εξουσίας.

Δεν αποτελεί έκπληξη, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μετά από μια γενικά αδύναμη ευρωπαϊκή τάση, αλλά και μια ραγδαία "ΣΥΡΙΖΑ," πήρε μια τεράστια βουτιά προς τα κάτω . Ομοίως, γρήγορα διεύρυνση των spreads των ομολόγων στην Ελλάδα άρχισε ενστάλαξη νέα κύματα φόβου στους δυνητικούς επενδυτές και μεταξύ της κυβέρνησης συνασπισμού.

Αντί για την ανάλυση των γεγονότων και τον κατηγορούν στα πόδια του για μια πληθώρα αλαζονική και προχειρότητα αποφάσεις, αντί να εντοπίσει την αιτία της τεράστιας γκάφες της, η κυβέρνηση προσπάθησε να κατηγορήσω "ΣΥΡΙΖΑ" για να θέσει τη χώρα εκτός πορείας. Την ίδια στιγμή, αντί να προσπαθεί να διορθώσει μια γρήγορη διαλεύκανση της κατάστασης, εξακολουθεί να απειλεί την αγορά σχετικά με τις συνέπειες που περιβάλλουν ένα "ΣΥΡΙΖΑ" νίκη.

Ανεξάρτητα, η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη υπομονή ούτε οποιαδήποτε προσδοκία μιας βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Μετά από πέντε χρόνια βαθιές περικοπές των μισθών, το υψηλό ποσοστό ανεργίας (27,8%) και ένα βαρύ φορολογικό φορτίο επιδεινώθηκε από ένα άδικο φορολογικό σύστημα, έχουν παραιτηθεί από κάθε ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιώσουν.

Υπάρχει η αντίληψη ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, τίποτα δεν έχει ή θα αλλάξει ποτέ. Επίσης, παρά την πολύ δικούς του πρωτογενούς πλεονάσματος στον τρέχοντα προϋπολογισμό, οι εταίροι της χώρας συνεχίζουν να επιμένουν στη σύσφιξη την οικονομική θηλιά γύρω από το λαιμό στην Ελλάδα, με τους Γερμανούς, ιδίως, επιμένοντας σε περαιτέρω λιτότητα.

Θεωρώντας ότι δεν υπάρχει τίποτα να ελπίζουμε για, ή, στην πραγματικότητα, τίποτα να χάσει, οι Έλληνες αρχίζουν να θεωρούν μια ψήφο για "ΣΥΡΙΖΑ" ως τελευταία προσφυγή τους. Φυσικά, με τα προβλήματα της ασυνέπειας, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο της δικής του για την οικονομία και πολύ συχνά άκαιρη παρατηρήσεις της σχετικά με την ευρωπαϊκή ένταξη στην Ελλάδα, "ΣΥΡΙΖΑ" δημιουργεί ένα τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα και τους επενδυτές της.

Όσο ο Σαμαράς την ηγεσία της κυβέρνησης συνεχίζει να ενεργεί με στόμφο και με αδιαφορία απέναντι στους πολίτες της, ωστόσο, η Ελλάδα θα έχει το κεφάλι του αλυσοδεμένοι στη λαιμητόμο. Μέχρι, και αν, ο πέλεκυς πέφτει, αυτό είναι!

CONVERSATIONS