Ευρωκοινοβούλιο: Κριτική στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Έντονη κριτική από Γιοχάνες Χαν στην Τουρκία
European Union Commissioner designate for Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn, of Austria, speaks at the European Parliament's Committee on Foreign Affairs at the European Parliament in Brussels on Tuesday, Sept. 30, 2014. (AP Photo/Thierry Monasse)
European Union Commissioner designate for Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn, of Austria, speaks at the European Parliament's Committee on Foreign Affairs at the European Parliament in Brussels on Tuesday, Sept. 30, 2014. (AP Photo/Thierry Monasse)

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων, άσκησαν, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής , έντονη κριτική στην Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε χαρακτηριστικά :" Η θέση μας είναι πεντακάθαρη, αποτυπώθηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο και αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών - μελών να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας".
Παράλληλα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως, " Περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει δηλώσεις και ενέργειες που θα προκαλέσουν και νέες τριβές», ενώ τόνισε ότι είναι «πολύ σημαντικό» να μειωθεί η ένταση προς όφελος όλων των πλευρών. "Ταυτόχρονα, ελπίζουμε η διερεύνηση και ενδεχόμενη εξόρυξη και εξαγωγή φυσικών πόρων να μπορέσει να συνεχιστεί προς όφελος όλων των Κυπρίων ", πρόσθεσε.
Ακόμη, πρόσθεσε πως , "Η συζήτηση δείχνει την ανάγκη για ταχεία διευθέτηση του Κυπριακού" και πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν επιδείξει και όραμα και θάρρος στις 11 Φεβρουαρίου με την κοινή δήλωση τους, αλλά και τον Σεπτέμβριο με την απόφασή τους να επιταχύνουν τις συζητήσεις. Επίσης, τόνισε ότι τώρα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος όλων.
Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι το θέμα του Κυπριακού είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του, ενώ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσης συζητάει με τις τουρκικές Αρχές. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η Τουρκία, ως χώρα με σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική, θα πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και θα της ζητήσουμε να λογοδοτήσει γι’ αυτό.
Παράλληλα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανέφερε ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο και ότι κατανοεί τους Κύπριους ευρωβουλευτές που διαμαρτύρονται γιατί στα χωρικά τους ύδατα, τη στιγμή που έρχεται η Τουρκία και τους παρενοχλεί χωρίς να έχει το δικαίωμα. Μάλιστα αυτό ισχύει από τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα επωφεληθούν και οι δυο κοινότητες από τα πιθανά έσοδα των φυσικών πόρων.
Ανησυχούμε πάρα πολύ για την παρουσία της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Βίκτορ Μποστινάρου, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Popular in the Community

Close

What's Hot