THE BLOG
09/12/2014 02:22 pm ET Updated Nov 12, 2014

Week to Week News Quiz for 9/12/14

Who wants to leave the UK? Who is leaving Poland? Find out by taking our Week to Week news quiz.

Here are some random but real hints: from dove to hawk; David Cameron said he'd be heartbroken if it happened; but it didn't stop a new round of sanctions; and that's MacPotter! Answers are below the quiz.

1. What is the 40-nation Coalition of Frenemies?
a. The nations Russia has brought together to oppose Western intervention in Ukraine
b. The informal name given to a new trade coalition of Southern and Central American countries
c. The nations the United States has brought together to fight ISIS
d. China's name for the European Union

2. In his Wednesday speech, President Obama said he would "not hesitate to take action" to attack ISIS in what country?
a. Israel
b. Iran
c. Syria
d. Saudi Arabia

3. Whom are ISIS militants threatening now?
a. Sesame Street characters, because they are "furry in an ungodly way"
b. Apple employees, because the new Apple Watch cannot be connected to a bomb
c. Pro-Russian rebels in Ukraine for "taking the media focus that is our divine right"
d. Employees of Twitter, because Twitter tried to stop their jihadist posts

4. What has united the UK's prime minister, his predecessor, and the leaders of the opposition parties?
a. A new plan to fight inflation, which has surged to the highest level in Europe
b. Opposition to a vote for independence by Scotland
c. A proposal to adopt the euro
d. A united front to force Russian oligarchs to withdraw billions of "ill-gotten riches" from London financial institutions

5. Why did Poland's prime minister, Donald Tusk, resign?
a. He wants to spend more time with his family
b. He was indicted for misuse of the postal service for campaign materials
c. He will become the new European Council president
d. Russia demanded it as a condition of a ceasefire in nearby Ukraine

6. Why did the NFL's Ravens fire running back Ray Rice?
a. He was videotaped punching his fiancée in an elevator
b. He demanded to become the highest-paid player in the league
c. He hasn't shown up for work in three weeks
d. He was videotaped hanging out with Toronto Mayor Rob Ford

7. What did Ukraine's president say Russia had done this week?
a. Removed most of its forces from the eastern portion of his country
b. Infiltrated the Ukrainian secret services
c. Stolen passwords to Ukrainian government email accounts
d. Sent an additional 20,000 troops into eastern Ukraine

8. Governor Jerry Brown signed a bill making California the second state in the nation to do what?
a. Ban websites from tracking your movements after you leave the site
b. Require restaurants to give customers a surcharge to cover employee health-care costs
c. Declare its official opposition to U.S. involvement in Middle Eastern armed conflicts
d. Require paid sick leave for nearly all employees in the state

9. Former FBI Director Robert Mueller has a new job. What is it?
a. He'll earn $3.5 million as an advisor to Wall Street investment banks
b. He'll lead the probe of the NFL's handling of the Ray Rice violence case
c. President Obama named him ambassador to Switzerland
d. He is a lobbyist for Amazon.com

10. For what was South African athlete Oscar Pistorius, aka the "Blade Runner," found guilty of "culpable manslaughter"?
a. The shooting death of his girlfriend in his home
b. The strangulation of a thief breaking into his home office
c. He donated $14,000 to Syrian rebel forces
d. He publicly called for the assassination of a local mayoral candidate with whom he had a business dispute

BONUS. Former James Bond actor Sean Connery and Harry Potter author J.K. Rowling are on opposite sides of what hot political issue?
a. He supports Hamas and she supports Israel
b. He supports Scotland's independence and she supports keeping it part of the UK
c. He has donated £87,000 to the Ready for Hillary group and she has donated £127,000 to an exploratory committee set up for Jeb Bush
d. He supports independence for Ukraine's eastern provinces and she supports keeping Ukraine united

This Tuesday, get the live news quiz experience in Silicon Valley. Join us September 16 in Palo Alto for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club of California. Panelists include Dr. Larry Gerston, Carla Marinucci, and Josh Richman.

ANSWERS:
1) c.
2) c.
3) d.
4) b.
5) c.
6) a.
7) a.
8) d.
9) b.
10) a.
BONUS) b (Rowling even donated £1 million to the movement opposing the independence vote).

Explanations of the hints: from dove to hawk: President Obama has evolved from reducing U.S. military engagement in the Middle East to launching a wide-ranging campaign to destroy a militant Islamist organization; David Cameron said he'd be heartbroken if it happened: that was what the prime minister said about his feelings if Scotland were to break away; but it didn't stop a new round of sanctions: even after the reported withdrawal, the EU levied another round of sanctions to keep the heat on Russian President Putin; and that's MacPotter: Rowling, an Englishwoman who lives in Scotland, has been outspoken in her support for a continuation of the UK relationship.