THE BLOG
11/14/2014 12:51 pm ET Updated Jan 14, 2015

Week to Week News Quiz for 11/14/14

Defy congressional critics by exercising your own executive action and take our latest Week to Week news quiz.

Here are some random but real hints: Boating is safer than flying there, thanks in part to him; those ships would come in handy there, too; Ted Cruz called it "Obamacare for the Internet"; and now Stephen Colbert and Stephen King can relax and count their money. Answers are below the quiz.

1. What did Russian President Vladimir Putin bring to the G-20 summit in Australia this week?
a. An apology for the downing of a Malaysian Airlines plane over Ukraine
b. A pledge to reduce nuclear arsenals to pre-1955 levels
c. Four warships stationed off Australia's coast
d. A new gas and oil deal for Europe

2. Russia announced plans to send long-range bombers where?
a. The Caribbean and the Gulf of Mexico
b. Along its border with Poland
c. Syria
d. A flyover of Saudi Arabia

3. Why is a group of parents staging a nationwide bus tour in Mexico?
a. They vow not to stop the bus until the United States changes its immigration policies
b. They are protesting the Mexican government's handling of the cases of their children, 43 students who have disappeared
c. They are calling themselves the Caravan for Peace in opposition to Mexican involvement in the fight against ISIS
d. They are protesting the drug cartels

4. What is the leadership job Senate Democrats created for Senator Elizabeth Warren?
a. Digital marketing guru
b. Strategic advisor for policy and communications
c. Vetting the Senate chaplain's sermons
d. Middle class spokesperson

5. Where did a European vessel land for the first time?
a. The moon
b. Antarctica
c. Mars
d. A comet

6. President Obama and China's leader reached an agreement to reduce what over the next 15 years?
a. Imports of Chinese-made automobiles
b. The use of prison labor in China
c. Greenhouse gas emissions
d. Maritime tensions with American allies in the region

7. On Monday, President Obama called for the "strongest possible rules" to protect what?
a. Internet neutrality
b. Women on campuses
c. The nation's energy infrastructure
d. The National Cathedral

8. Congressional Republicans are threatening stern measures over impending executive action by President Obama on what issue?
a. Same-sex marriage
b. Troops in Iraq
c. Immigration
d. Tax reform

9. Online retailer Amazon finally ended its long-running pricing dispute with whom?
a. The U.S. attorney general
b. The European Union Competition Authority
c. Publisher Hachette
d. Barnes & Noble

10. What did House Minority Leader Nancy Pelosi say when she was asked if she should step down from her leadership position?
a. "I hope to go on and on"
b. It's interesting "to see how many times that question is asked of a woman and how many times that question is never asked of Mitch McConnell"
c. "If someone like Boehner can keep his position after what he's done, why should I quit?"
d. "I'm irreplaceable"

BONUS. Define "volcanoes of jihad."
a. It's a band name
b. It's what ISIS' leader calls the uprisings he wants to inspire across the Arab world
c. It's a new al Qaeda spinoff in Pakistan
d. It's the term Texas Senator Ted Cruz used to describe the Democratic congressional leadership

Want the live news quiz experience? Join us Monday, December 1 in downtown San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club of California. Panelists include Hoover Institution's Bill Whalen.

ANSWERS:
1) c.
2) a.
3) b.
4) b.
5) d.
6) c.
7) a.
8) c.
9) c.
10) b.
BONUS) b.

Explanations of the hints: Boating is safer than flying there, thanks in part to him: Russian-backed rebels shot down the plane over Ukraine, leading to increased tension with the Australians -- and the Dutch, and the Americans, and many others; those ships would come in handy there, too: if he wants to save on fuel costs for his air force, Putin can send those warships to the Caribbean after they're done near Australia; Ted Cruz called it "Obamacare for the Internet": the Texas senator doesn't like Obama's net neutrality plan; and now Stephen Colbert and Stephen King can relax and count their money:"the two Steves" were among the high-profile Hachette authors who were irked by Amazon's tough tactics during the standoff.