THE BLOG
07/31/2015 01:22 pm ET Updated Jul 31, 2016

Week to Week News Quiz for 7/31/15

While you count the money your super PAC raked in this quarter, take our latest Week to Week news quiz to see how the other half lives.

Here are some random but real hints: The sooner the better; the price of infamy; makes for an easy getaway; and sometimes you just don't want to wait for the show to air. Answers are below the quiz.

1. What major announcement did health officials make on Friday?
a. Solar energy panels are a source of dangerous electrofrequency radiation
b. Diet cola is good for you
c. A new Ebola vaccine is a "potential game-changer"
d. The bird flu virus has mutated into an even more dangerous form this summer

2. President Barack Obama issued an executive order calling for the United States to build what by 2025?
a. A base on Mars with more than 36 residents
b. A flying electric car
c. The world's fastest supercomputer
d. Androids with artificial intelligence greater than human intelligence

3. The Afghan government reported this week something that happened two years ago. What happened?
a. The presidential palace was infiltrated by al Qaeda agents, who placed surveillance tech in sensitive meeting rooms
b. The Afghan military achieved "100% technical and battlefield superiority"
c. Taliban leader Mullah Omar died
d. President Obama promised to defeat the Taliban within two years

4. Why was a University of Cincinnati police officer indicted on Wednesday?
a. He was caught with 50,000 fake credit cards
b. He killed a motorist after stopping him for missing a license plate
c. He refused to salute the flag during roll call
d. He refused to arrest a homeless woman caught stealing food from the grocery store

5. Why are people mad at Minnesota dentist Walter Palmer?
a. The Justice Department indicted him on 3,040 counts of medicaid fraud
b. He paid $55,000 to kill a lion in Zimbabwe that turned out to be a beloved animal known as Cecil the Lion
c. He is the number one pro-jihadist YouTuber in America
d. According to a Star Tribune report, he is not licensed as a dentist despite practicing professionally for 24 years

6. With the economy improving, what did the Federal Reserve announce could be in store in September?
a. A "September swoon" with employment dropping, fueled by a weakening dollar
b. Inflation rising to an estimated 2.3%
c. Oil prices finally increasing back to 2012 levels
d. Interest rate rise

7. What family controversy did Oklahoma Governor Mary Fallin have to confront this week?
a. Her daughter, who sings in a band called Pink Pony, is living in a mobile trailer parked on the lawn of the governor's mansion
b. Her two sons have publicly disagreed with her opposition to same-sex marriage
c. Her estranged husband bought $17,000 worth of stock in a company two hours before a major state contract with the company was announced
d. An elderly Baptist pastor she calls "My Rasputin" has been living in the governor's mansion for three months, serving as an unofficial advisor

8. Who is Chaka Fattah?
a. The lead guide who arranged the hunting of Cecil the Lion
b. The 18th Republican to throw his hat into the ring for the 2016 presidential nomination
c. A Democratic congressman from Pennsylvania who was indicted this week on racketeering charges
d. He is the Republican congressman who challenged House Speaker John Boehner this week, unsuccessfully

9. What was found on the Indian Ocean island of Reunion?
a. Debris believed to be from missing flight MH370
b. Undercover Russian military agents believed to be attempting to undermine the local government
c. A 35,000-year-old skeleton that proves Neanderthals were the first to colonize the region
d. Debris believed to be from Amelia Earhart's missing plane

10. Who said Senator Ted Cruz was "way over the line" when he linked President Obama with financing terrorism?
a. President Obama
b. Secretary of State John Kerry
c. Senator Bernie Sanders
d. Former GOP presidential nominee Mitt Romney

BONUS. Who was summoned to the White House twice in recent years for private, unannounced meetings with President Obama?
a. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu
b. German Finance Minister Wolfgang Schäuble
c. Comedian Jon Stewart
d. Egyptian President Abdel Fattah el-Sisi

ANSWERS
1) c.
2) c.
3) c.
4) b.
5) b.
6) d.
7) a.
8) c.
9) a.
10) d.
BONUS) c.

Want the live news quiz experience? Join us Monday, August 17 in downtown San Francisco for our next live (and lively) Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club of California. Panelists include Hoover Institution's Carson Bruno and CBS SF's Melissa Griffin Caen.

Explanations of the hints: the sooner the better: when we build the world's fastest computer as Obama directed, it will be able to hail an Uber before we even know we want it; the price of infamy: there are widespread calls for the dentist to be extradited to Zimbabwe; makes for an easy getaway: the trailer is parked on the grounds of the governor's mansion, which might not look great but it does allow her to relocate quickly if necessary; and sometimes you just don't want to wait for the show to air: why wait until The Daily Show airs that evening if you can get the scoop from Stewart himself at 3 p.m.?