Huffpost San Francisco
The Blog

Featuring fresh takes and real-time analysis from HuffPost's signature lineup of contributors

John Zipperer Headshot

The Week to Week News Quiz for Friday, August 17, 2012

Posted: Updated:

Which is more contentious: The relationship between President Obama and Governor Romney, or the relationship between Great Britain and Ecuador? It's been a week of heated rhetoric and even the occasional threat. Take this quiz to see if you've had a front-row seat to the week's pugilists.

Here are some random but actual hints: Senator Scott Brown could show you the correct answer; it was frowned upon when Tehran students did it; at least he didn't quote Marx; and no, you're thinking of Golden Dawn. Now put those to good use and take the quiz! Answers are at the bottom of the quiz.

1) Most polls consistently show the presidential race to be fairly static and quite close. There's one group with whom President Obama has a greater than two-to-one lead, but it will do him no good. What group has this untapped support for the American president?
a. Foreign workers in the United States
b. High school students
c. Nonvoters
d. Europeans

2) Helen Gurley Brown, who died this week, was the longtime editor of what magazine?
a. The New Republic
b. Ladies Home Journal
c. Cosmopolitan
d. Redbook

3) How has the United Kingdom responded to Ecuador's grant of asylum to Julian Assange, who faces sexual allegations in Sweden?
a. It threatened to storm Ecuador's embassy in London to retrieve Assange
b. It threatened to break off diplomatic relations with Ecuador
c. It issued a press release stressing that Great Britain won 65 medals at the recent Olympics, which is exactly 65 more medals than Ecuador won
d. It launched 24-hour aerial drone surveillance of Ecuador's embassy

4) Speaking of drones, Syrian rebels showed off drones they had captured. Where were the drones from?
a. Iran
b. Syria
c. The United States
d. Russia

5) In a CBS News interview, how did Mitt Romney describe President Barack Obama's reelection campaign?
a. DOA
b. Based on "attack and hatred"
c. A "combination of failed policies and flailing politicians"
d. "Mean like a vampire" and "weak like a kitten"

6) California Governor Jerry Brown invoked the Gospel of Luke as he launched his effort this week to convince state voters to approve Proposition 30. What would Prop. 30 do?
a. Outlaw the death penalty
b. Temporarily raise sales tax and place a surcharge on high-income earners
c. Impose voter I.D. requirements on state voters
d. Outlaw cryonics and other "life after death" technology

7) Artur Davis, a retired Democratic U.S. Representative and co-chair of Barack Obama's 2008 campaign, is busy doing what now?
a. Organizing the Democratic National Convention ceremonies
b. Serving as President Obama's newly appointed ambassador to the United Kingdom
c. Serving as "truth squad" leader for Obama's campaign, organizing rapid response to GOP attacks on the president
d. Supporting Mitt Romney and Paul Ryan in the general election

8) Astronomers announced a surprising stellar collection found 5.7 billion light-years from Earth. What was it?
a. Wrinkles in the background radiation from the Big Bang
b. A mirror planet of Earth, except time runs backward on it
c. A supermassive black hole fed by 5,000 nearby galaxies
d. A massive cluster of galaxies that produce hundreds of times more stars each year than any cluster observed before

9) A man who volunteered at a Washington, D.C., LGBT organization has been charged with the attempted killing of a guard at what anti-gay rights organization?
a. Focus on the Family
b. Eagle Forum
c. Family Research Council
d. National Organization for Marriage

10) Why was Csanad Szegedi, a leading anti-semitic figure in Hungary's far-right Jobbik Party, forced to quit the party?
a. He punched a left-wing opposition party member on live television
b. Word got out that he had Jewish heritage
c. The European Court of Human Rights found him guilty of denying the Holocaust
d. He was involved in a sex scandal involving the prime minister's wife, two Polish Olympic athletes, and a foreign model

BONUS QUESTION) In response to Senate Majority Leader Harry Reid's allegations that the presumptive GOP nominee didn't pay some income taxes, Mitt Romney said that over the past decade he had paid at least how much in taxes each year?
a. 25 percent
b. 15 percent
c. 13 percent
d. 35 percent

Is that still not enough news for you? Join us for each of our Week to Week news commentary programs at The Commonwealth Club's San Francisco auditorium. See the Week to Week website for event dates, audio, and more.

ANSWERS: 1) c. 2) c. 3) a. 4) a. 5) b. 6) b. 7) d. 8) d. 9) c. 10) b. BONUS) c.

EXPLANATIONS OF THE HINTS: Scott Brown appeared nude in Cosmopolitan in 1982; anyone remember the Iranian hostage crisis?; Gov. Brown cited biblical guidance for wealthy people sharing their wealth; and Greece's Golden Dawn Party is the far-right party whose member attacked two left-wing women on a Greek TV talk show.