THE BLOG

The Week to Week News Quiz

08/05/2013 11:38 am 11:38:55 | Updated Oct 05, 2013

If you, like John McCain, aren't sure about whom you'll vote for next, it's time to follow the news more closely. You can start by taking our weekly news quiz.

Here are some random but real hints: That's 358,852 times more people than the entire population of Vatican City; he had better clear his new dacha of bugs; he's really a Sox fan; and he shouldn't have had to be told. Answers are at the bottom of the quiz.

1. The Bay Area appears headed toward a repeat of what event that took place just a month earlier?
a. An earthquake
b. A pride parade
c. An airplane crash
d. A BART strike

2. Pope Francis ended his trip to Brazil by celebrating mass before how many people?
a. 100,000
b. 400,000
c. 750,000
d. 3 million

3. Edward Snowden was finally granted temporary asylum in what country?
a. Venezuela
b. North Korea
c. Russia
d. Sweden

4. How did the San Francisco Giants commemorate their 2012 World Series victory this week?
a. They met with President Obama
b. They hosted a visual reenactment of their clinching game, with all parts played by the UC Berkeley People's Mime Troup
c. They presented Mayor Ed Lee and Governor Jerry Brown with replica World Series rings
d. They renamed AT&T Park as World Champion Stadium

5. There was a mixed verdict in the Bradley Manning Wikileaks case. What was the ruling on the charge of aiding the enemy?
a. Innocent
b. The charge was dropped
c. Plea bargained to temporary insanity
d. Guilty

6. President Obama has proposed a "grand bargain" with the Republicans to do what?
a. Remove all remaining U.S. troops from Afghanistan
b. Relocate the remaining prisoners in Guantanamo Bay
c. Cut corporate taxes and create jobs
d. Restrict abortion access in return for resuming funding of Planned Parenthood

7. Who said, "Who am I to judge a gay person?"
a. Rush Limbaugh
b. Pat Robertson
c. Pope Francis
d. John Boehner

8. Sen. John McCain said it would be difficult to choose a 2016 presidential candidate if the choices were Sen. Rand Paul and whom?
a. Bradley Manning
b. Chris Christie
c. Sarah Palin
d. Hillary Clinton

9. U.S. Secretary of State John Kerry said he was optimistic following renewed talks between what two parties?
a. Barack Obama and John Boehner
b. Israelis and Palestinians
c. Edward Snowden and the Russian government
d. North Korea and Dennis Rodman

10. San Diego Mayor Bob Filner, under fire for multiple sexual harassment claims, has laid the blame somewhere else. Who does he say is responsible?
a. His parents for not demonstrating proper male-female behavior
b. The women who "enticed" him to harass them
c. The city of San Diego for not giving him sexual harassment training
d. Television and movies for glorifying womanizing

BONUS. Which of the following is not a headline from humor site The Onion?
a. Dick Van Dyke Finally Confesses to Zodiac Killings
b. Vatican Quickly Performs Damage Control on Pope's Tolerant Remarks
c. Merger of Advertising Giants Brings Together Largest Collection of People with No Discernible Skills
d. Muslims Attack Croissants

The news and the quizzes don't stop there! Join us for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and social hour at The Commonwealth Club on August 19 in San Francisco, featuring Huffington Post's Robin Wilkey, the San Francisco Chronicle's C.W. Nevius, and San Francisco magazine's Melissa Griffin.

ANSWERS: 1) d. 2) d. 3) c. 4) a. 5) a. 6) c. 7) c. 8) d. 9)b . 10) c. BONUS) d. ("Muslims Attack Croissants" is a real headline from FoxNews.com)

EXPLANATIONS OF THE HINTS: That's 358,852 times more people than the entire population of Vatican City: there are only 836 residents of the tiny nation of Vatican City; he had better clear his new dacha of bugs: Russian cabins are known as dachas; he's really a Sox fan: President Obama loves the South Siders; and he shouldn't have had to be told: In fact, Voice of San Diego reported that Filner's office had cancelled training sessions that would have included sexual harassment education.