Huffpost San Francisco
The Blog

Featuring fresh takes and real-time analysis from HuffPost's signature lineup of contributors

John Zipperer Headshot

The Week to Week News Quiz for 3/14/14

Posted: Updated:
Print Article

It's been a tense week around the globe. See how well you've been following events by taking our latest Week to Week news quiz.

Here are some random but real hints: Putin tried to intimidate this leader at their first meeting by bringing in a scary large dog; she's now known as DiSpi; it's not quite a Monopoly get-out-of-jail-free card; and you can't have a bigger topic than that.

1. Who warned Russia that retaliation from the West for that country's actions in Ukraine would be a "catastrophe" that would "cause massive damage to Russia, economically and politically"?
a. President Barack Obama
b. German Chancellor Angela Merkel
c. Senator John McCain
d. British Prime Minister David Cameron

2. The tech world celebrated 25 years of what this week?
a. The iMac
b. CompuServe
c. The World Wide Web
d. Waiting on hold for customer support

3. In a speech to the U.S. Senate, what did Senator Dianne Feinstein accuse the CIA of doing?
a. Seeking to overthrow the government of Iran
b. Spying on the Senate Intelligence Committee
c. Engaging in illegal surveillance of our allies
d. Failing to protect the American people from "the scourge of global terrorism"

4. What caused Flight MH370 to disappear on a flight from Malaysia to China?
a. The plane was hit by a missile from a North Korean military ship
b. The pilot radioed for medical help shortly after takeoff, complaining that he felt tightness in his chest
c. Terrorists hijacked and destroyed the plane
d. It is not yet known

5. Tragedy struck what event when a car drove into a crowd of people?
a. The South By Southwest festival in Austin, Texas
b. Cannes International Film Festival in France
c. The CPAC conference in Washington, D.C.
d. Burning Man in Nevada

6. What did Attorney General Eric Holder support this week?
a. Reducing the sentences for nonviolent drug offenders
b. Seizing assets of Russian oligarchs in U.S. banks
c. Legalizing prostitution
d. "Clawing back" bonuses for Wall Street executives

7. In the latest state-level ruling on gay marriage, what did a county judge in Alabama rule on Wednesday?
a. The state's ban on same-sex marriage was unconstitutional
b. A lesbian couple who married in Iowa and then moved to Alabama could not get divorced
c. The state had to recognize same-sex marriages performed in other states
d. The Bible is the only reliable source of guidance on marriage matters

8. Why was this week significant for Pope Francis?
a. He was named as a saint by the College of Cardinals
b. Due to technical rules 1,200 years old, he was not officially the pope until this week
c. It is one year since he took office
d. He got his Italian drivers license

9. What did athlete Oscar Pistorius do during his trial for murdering his girlfriend?
a. Plead guilty
b. Claim his girlfriend committed suicide
c. Throw up during descriptions of her wounds
d. Claim he was under the influence of the devil at the time of the death

10. What did President Obama order his labor secretary to do?
a. Change rules about overtime pay
b. Force fast food chains to pay an hourly minimum wage of $11
c. Resign
d. Testify before Congress on the need to change the way the federal government calculates the unemployment rate

BONUS. What 34-year-old television program was revived by Fox?
a. Crossfire
b. M*A*S*H
c. Cosmos
d. 60 Minutes

Want the live news quiz experience? Join us Friday, March 14 in San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club. Panelists include Carla Marinucci, Dr. Larry Gerston, and Bill Whalen.

ANSWERS: 1) b. 2) c. 3) b. 4) d. 5) a. 6) a. 7) b. 8) c. 9) c. 10) a. BONUS) c.

Explanations of the hints: Putin tried to intimidate this leader at their first meeting by bringing in a scary large dog: Putin, who reportedly knew that Angela Merkel had a fear of ferocious large dogs, brought one in to meet her; she's now known as DiSpi: In California, Dianne Feinstein is often called DiFi, though we don't know if she likes it; it's not quite a Monopoly get-out-of-jail-free card: if there were a Monopoly card for reducing the sentence for your drug bust, though, it might be in Holder's plan; and you can't have a bigger topic than that: the original Cosmos aired on PBS in 1980 and was hosted by the late Carl Sagan.