Η εκτίμηση της υγείας της Ευρωζώνης Τραπεζών ΕΚΤ θα Δεν Διαλύσει θεμελιώδη ερωτήματα

Η εκτίμηση της υγείας της Ευρωζώνης Τραπεζών ΕΚΤ θα Δεν Διαλύσει θεμελιώδη ερωτήματα

After months of waiting, we just received the results of the αξιολόγηση της υγείας των τραπεζών της Ευρωζώνης από την νέα εποπτική αρχή τους: την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα ήταν προβλέψιμη, αλλά η διαδικασία έχει περιορισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την παράδοση μόνο μια μερική δελτίο υγείας.

Τι λένε οι αριθμοί

Από τις 130 τράπεζες 25 έχουν ανεπαρκή κεφάλαια. Συνολικό τους ανάγκες ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 1% του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στην Ευρωζώνη. Πάνω-αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού ανέρχεται σε 48 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 0,15% του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτοί οι αριθμοί είναι καθησυχαστικά.

Από τα 25 δισεκατομμύρια, Ελληνικά (8,7) και η Ιταλία (9,7) καλύπτουν σχεδόν το 75% του λείπει ιδίων κεφαλαίων. Γαλλία (0,1), τη Γερμανία (0,1) και η Ισπανία (0,0), οι κύριες χώρες της Ευρωζώνης (με την Ιταλία), είναι σε σχεδόν τέλεια υγεία.

Καμία από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης παγκόσμια περιλαμβάνεται στη λίστα των τραπεζών με ανεπαρκή κεφάλαια.

Αυτή η ανάγνωση είναι καθησυχαστική, και δεδομένης της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε, τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητη.

Ποια η αξιολόγηση δεν λέει

Αν και υπάρχουν τρεις λόγοι της Βασιλείας ΙΙΙ που οι τράπεζες θα πρέπει να συμμορφωθούν (ρευστότητα, τη μόχλευση και την κεφαλαιακή επάρκεια), η ανάλυση της ΕΚΤ επικεντρώνεται μόνο στην έλλειψη κεφαλαίων. Η Ποιότητα Ενεργητικού κριτική είναι στο πλαίσιο της κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Ποιότητα Ενεργητικού κριτική αποκλείει γενικά οποιαδήποτε μορφή της μείωσης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που εκδίδονται από κυρίαρχα κράτη της Ευρωζώνης. Θεωρούνται αξίζουν την ονομαστική αξία τους όταν κρατούνται στον πυρήνα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών της Ευρωζώνης. Αυτό αγνοεί ότι η Ευρωζώνη έχει παραβιάσει τη δική δόγμα της στην περίπτωση της Ελλάδα και η Κύπρος. Δυστυχώς, το μέγεθος των κρατικών ομολόγων να δημιουργήσει μία από τις συστημικές ανησυχίες. Ο κίνδυνος χώρας είναι απούσα από αυτήν την αξιολόγηση και όλα τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται τόσο ισχυρή όσο η Γερμανία. Θα ήταν, βέβαια, να είναι εξαιρετικά πολιτικά ευαίσθητο.

Η απουσία από τις 20 μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες της Ευρωζώνης από τη λίστα θέτει ένα ερώτημα: η επιλογή των τραπεζών. Η Σλοβενία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Εσθονία δεν αντιπροσωπεύουν συστημικό κίνδυνο από τον εαυτό τους. Η παρουσία τους στο δείγμα ήταν καθαρά πολιτική και ένα ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας. Monte dei Paschi και μόνο, που θα έχουν περιέλθει σε πτώχευση, χωρίς την παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης το περασμένο έτος, μπορεί να θεωρηθεί συστημική. Τα πάντα έχει χτιστεί έτσι ώστε μόνο οι λιγότερο σημαντικές τράπεζες που αλιεύονται στα νύχια της ΕΚΤ.

Ο συστημικός κίνδυνος δεν λαμβάνεται υπόψη. Η ευπάθεια των τραπεζών στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, δεν λαμβάνονται υπόψη, ειδικά εκείνων που είναι υπερχρεωμένοι, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Αυτό είναι ένα έλλειμμα από τα κυριαρχικά τους κινδύνους αντιπροσωπεύουν το 115% του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στην Ευρωζώνη.

Η ανάλυση της ποιότητας του ενεργητικού περιορίζεται επίσης από μια μεθοδολογία που αγνοεί "εξωτικά" στοιχεία ενεργητικού στους ισολογισμούς των μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών, και ειδικότερα τον κίνδυνο για τα παράγωγα. Είναι τα ίδια δομημένα προϊόντα. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι γενικά απουσιάζουν από τις μικρότερες ισολογισμούς των τραπεζών.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με την καθολική τραπεζική μοντέλο και το μέγεθος των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, δεν αποτελούν μέρος της συζήτησης. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να απειλούν την Ευρωζώνη με περιουσιακά στοιχεία ύψους 31 δισεκατ ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 250% του ΑΕΠ (έναντι 75% στις ΗΠΑ).

Ένα καθησυχαστικό δελτίο υγείας, ελλείψει της κρίσης.

Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει πλεονεκτήματα: έσπρωξε έναν αριθμό μεγάλων τραπεζών να λάβουν μέτρα αναδιάρθρωσης, μερικές φορές στο τελευταίο λεπτό, όπως η εισφορά κεφαλαίου της ΑΧΑ στην AXA Τράπεζα την περασμένη Παρασκευή. Η Deutsche Bank έλαβε δραστικά μέτρα και να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά το πρώτο εξάμηνο. Μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν ήταν σαφές εάν αυτό θα μπορούσε να επηρεαστεί από την AQR.

Ποια η ανάλυση δεν αγγίζουν, ακόμη και αν οι δημόσιες δηλώσεις είναι σίγουρο ότι θα προσποιούνται απουσία του συστημικού κινδύνου, είναι ότι με 31.000 δισεκατομμύρια για 13.000 δισεκατομμύρια κεφαλαίων Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την Ευρωζώνη είναι υπερβολική κλίση. Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να διασώσει σε περίπτωση κατάρρευσης μιας μεγάλης τράπεζας, παρά τον νέο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών που έχουν συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Popular in the Community

Close

What's Hot