THE BLOG
06/13/2014 02:23 pm ET Updated Aug 13, 2014

The Week to Week News Quiz for 6/13/14

If you're upset about losing out on that House majority leader job, salve your wounded ego with our latest Week to Week news quiz and you'll see others are having a bad week, too.

Here are some random but real hints: Been there, done that; what does he prescribe for hangovers?; he achieved what no other person in his position has ever achieved, and he's not happy about it; and it was all on home turf.

1. President Obama said this week that he has no plans to use combat troops to deal with what?
a. Defeating the GOP in the midterm elections
b. Assisting allies in disputes with China over territorial waters
c. The advance of an Islamist armed force toward Baghdad
d. Defending Ukraine's eastern border with Russia

2. In an interview at The Commonwealth Club in San Francisco, to what did Texas Governor Rick Perry compare homosexuality?
a. A "beautiful forest glade on a warm summer day"
b. Alcoholism
c. Satanism
d. Broadway

3. Why is U.S. Rep. Eric Cantor resigning as House majority leader?
a. He is succeeding John Boehner as House speaker
b. He is taking a position teaching economics at Randolph-Macon College
c. He lost his primary to a tea party-backed candidate
d. He was indicted on federal gun-running and corruption charges

4. Who relinquished his title this week?
a. Fox News' Bill O'Reilly was overtaken in the primetime ratings by Al Jazeera America
b. Danish King Swertlow, who abdicated in favor of his son
c. Alexander Imich, the world's oldest man, who died at age 111
d. Wait Wait Don't Tell Me is no longer the most-podcast radio program; it was replaced by repeats of Car Talk

5. What did the killers of two police officers in Las Vegas last weekend do?
a. Flashed gang signs to the surveillance cameras right after the killing
b. Told CBS News they were motivated by hatred of Obamacare
c. Told ABC News they were motivated by hatred of the capitalist state
d. Placed an anti-government flag over the bodies along with a swastika

6. A court ruled that California public teachers will no longer be able to do what?
a. Get tenure
b. Get paid
c. Run extracurricular activities
d. Lead students in a moment of silence

7. Which one of the following mayor-related misbehaviors is not true?
a. Oakland Mayor Jean Quan was twice photographed within a couple days using her phone while driving, which is against state law
b. San Marino, California, Mayor Dennis Kneier was videotaped tossing a bag of dog waste on a neighbor's property
c. Richmond Heights, Ohio, Mayor Miesha Headen shoved a reporter who asked her about a controversial city hiring
d. Toronto Mayor Rob Ford fled his rehab clinic and was caught stealing boxes of Pop-Tarts at a nearby 7-Eleven

8. What happened this week in Saddam Hussein's hometown of Tikrit, Iraq?
a. Iraq's prime minister declared Hussein's birthday a national holiday
b. The city was captured by an al-Qaeda-affiliated insurgent group
c. The city was taken over by former officers of Hussein's Republican Guard
d. BBC journalists uncovered a secret joint military planning meeting between the Iraqi and Iranian military chiefs

9. The World Cup kicked off this week in Brazil. Who scored the first goal?
a. Portugal's Cristiano Ronaldo
b. Germany in a 1-0 victory over South Korea
c. The United States' Brad Davis. USA! USA! USA!
d. Brazil scored an own goal

10. What provincial government has elected its first female -- not to mention its first openly gay woman -- as leader?
a. Texas
b. Ontario, Canada
c. Vermont
d. Bavaria, Germany

BONUS. After seven years of development, what did startup company Mark One reveal this week as its first product?
a. The Zessyl, a two-person spaceship that can attain low-earth orbit
b. Vessyl, a $199 "smart" cup that can sense the types of beverages in it
c. The Kasell, a device for leaving personalized voicemail greetings
d. The Mass'l, a $49 do-it-yourself Catholic worship kit

Want the live news quiz experience? Join us Monday, June 30 in San Francisco for our next live Week to Week political roundtable with a news quiz and a social hour at The Commonwealth Club. Panelists include Melissa Griffin Caen and Martin G. Reynolds.

ANSWERS: 1) c. 2) b. 3) c. 4) c. 5) d. 6) a. 7) d. 8) b. 9) d. 10) b. BONUS) b.

Explanations of the hints: Been there, done that: U.S. troops aren't expected to return to Iraq; what does he prescribe for hangovers?: the Texas governor surprised his audience by saying homosexuals could resist their nature just like he says alcoholics could; he achieved what no other person in his position has ever achieved, and he's not happy about it: in a dubious achievement, Cantor became the first House majority leader in history to lose his primary; and it was all on home turf: Brazil's first goal was an own goal, which means one of its players accidentally scored against his own team -- but Brazil rallied to win the opening game.